De invloed van de coronacrisis op de huizenmarkt

Nu we ruim drie maanden leven met de gevolgen van corona in onze samenleving, hebben veel kopers en verkopers vragen over de invloed van de coronacrisis op de huizenmarkt.

  • Worden er nu minder woningen verkocht?
  • Daalt de waarde van mijn huis?
  • Kan ik mijn huis nu wel te koop zetten?
  • Een huis kopen tijdens corona, is dat wel verstandig?

Wij kunnen u vertellen: er is sprake van een nieuwe dynamiek, maar met een goede internetverbinding en ons team van creatieve én deskundige makelaars is de aan- en verkoop van woningen nog op hetzelfde peil als voor de coronacrisis. Na de aangekondigde lockdown merkten wij gedurende twee weken een kleine dip, vooral door toenemende onzekerheid bij kopers en verkopers. Maar de markt is inmiddels aangetrokken en het aantal woningen dat de afgelopen maand te koop is gezet, blijft stabiel. Ook het aantal verkopen loopt goed door: zo telden wij de eerste week van juni maar liefst 76 woningen uit ons aanbod die ‘verkocht onder voorbehoud’ zijn.

Landelijke situatie
Niet alleen bij Olsthoorn Makelaars is dit het geval, ook landelijk liggen de verkopen weer op hetzelfde niveau als in 2019, blijkt uit cijfers van de NVM. Landelijk gezien werden er in de periode voor de intelligente lockdown wekelijks gemiddeld 3000 woningen nieuw in verkoop aangemeld. Tussen half mei en half juni waren dit er wekelijks zelfs circa 4000! NVM voorzitter Onno Hoes: “Op basis van deze feiten nemen we nadrukkelijk afstand van negatieve voorspellingen. Bij de aan- en verkoop van een woning denkt de consument niet in korte maar in langere termijn. En die biedt houvast om vertrouwen te hebben dat het kopen van een woning verantwoord is.”

En de huizenprijzen?
De vraag naar woningen is nog onverminderd groot en zal de komende jaren zelfs nog verder stijgen. Momenteel is er een bijna historisch tekort aan woningen. Veel vraag en weinig aanbod: deze combinatie is een indicatie dat de huizenprijzen niet snel zullen dalen.

Aankoopmakelaar: juist nu een goed idee
De hierboven genoemde grote vraag naar woningen, leidt er toe dat we regelmatig zien dat een groot aantal mensen een woning wil bezichtigen (dit gaat uiteraard nog altijd volgens de RIVM-richtlijnen). Bovendien hebben geïnteresseerden die een afspraak maken in de woning, vaak eerst al virtueel bezichtigd en zijn dan ook serieus geïnteresseerd. Veel serieuze geïnteresseerden en uiteraard maar één koper. Hoe zorgt u er dan voor dat juist u die ene koper wordt? Een aankoopmakelaar kan daar een grote rol in spelen. We leggen hier uit waarom.

Hypotheekaanvraag duurt langer
Wel iets om in gedachten te houden, is dat het momenteel erg druk is bij hypotheekadviseurs en geldverstrekkers. Daarom is het verstandig om rekening te houden met een langere doorlooptijd als u een hypotheek aanvraagt. Hier gaan we uitgebreid op in, in deze blog.

Nieuwbouw gekocht?
Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht, en vraagt u zich af wat het juiste moment is om uw huidige woning te koop te zetten? Lees hier ons advies.