/ Duurzaam wonen: alle verduurzamende maatregelen op een rij

Duurzaam wonen: alle verduurzamende maatregelen op een rij

Goed voor je portemonnee, goed voor de planeet en meer wooncomfort

 

Door je woning te verduurzamen kun je niet alleen geld besparen op je energierekening, je levert ook een positieve bijdrage aan het milieu en je woningwaarde kan erdoor stijgen. Ook duurzamer wonen? We helpen je graag op weg!

Hoe kun je je huidige woning verduurzamen?

 

Met de vrijblijvende online HuisScan van homeQgo* ontdek je binnen enkele minuten hoe jij je huidige woning kunt verduurzamen. Bovendien krijg je meteen een indicatie van de kosten en de terugverdientijd en is het mogelijk om vrijblijvend offertes te ontvangen van ervaren en betrouwbare installateurs in jouw regio.

 

*HomeQgo is een dochter van The Sustainables, een zelfstandig bedrijf en dochter van Rabobank. 

Welke verduurzamende maatregelen zijn er?

 

Er zijn veel manieren om je woning duurzamer en energiezuiniger te maken, maar zonder goede isolatie heeft dat weinig zin. Het is dan ook verstandig om hiermee te beginnen.

Duurzaam wonen - Isoleren

1. Woning isoleren

Met goede isolatie blijft de warmte langer binnen en de kou langer buiten. Zelf kun je eenvoudig aan de slag met het dichten van kieren en tochtgaten: geen grote aanslag op je portemonnee en het levert direct resultaat op.

 

Daarnaast zijn er andere maatregelen, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Dit is een grotere investering en de aanpassingen aan je woning zijn groter, maar ze zorgen wel voor een fikse besparing op je energierekening.

 

Heb je nog enkel glas? Kies dan voor HR++ of zelfs HR +++ glas (hoogremendementsglas); dit isoleert extra goed. Hoe groter het aantal plussen in de naam, hoe hoger de isolatiewaarde.

Duurzaam wonen - Zonnepanelen

2. Zonnepanelen

Als je zonnepanelen installeert, bespaar je flink op je stroomverbruik. Een gemiddelde installatie met 12 zonnepanelen kost rond de €5.000,-. Dit verdien je in ongeveer 6- tot 7 jaar terug en daarna heb je gratis stroom van eigen dak. Bekijk hiervoor deze berekening. De terugverdientijd kun je nog verkorten door btw terug te vragen.

Duurzaam wonen - Warmtepomp

3. Warmtepomp

Is je CV-ketel aan vervanging toe? Overweeg dan om de ketel te vervangen voor een warmtepomp. Hiermee kun je helemaal zonder gas, omdat er energie (warmte)  gebruikt wordt uit de bodem, de buitenlucht of het grondwater. Deze warmte wordt omgezet in een bruikbare temperatuur om je woning mee te verwarmen. Een duurzame én zuinige manier om je woning warm te houden.

Duurzaam wonen - Groene buitenruimtes

4. Groene buitenruimtes

Hoe meer tegels je in de tuin hebt, hoe meer je buitenruimte opwarmt tijdens hete dagen. Grote kans dat je vervolgens binnen in de airco of bij de ventilator gaat zitten, met extra energieverbruik en belasting van het milieu tot gevolg. Een oplossing is het planten van meer groen en meer bomen, die zorgen voor verkoeling en schaduw. 

Verduurzamen: dit levert het je op

 

In een tijd waarin de inflatie ervoor zorgt dat de maandlasten flink stijgen, is het fijn om de energierekening te zien dalen. Maar daarnaast maken verduurzamende maatregelen het dagelijks leven comfortabeler. Het is heerlijk om een warme geïsoleerde vloer te hebben, waar kinderen fijn op spelen. En een geïsoleerd dak zorgt voor een comfortabele zolderkamer die gebruikt kan worden als extra slaap- of werkkamer.

Lees meer

Hoeveel bespaart het op de energierekening?

Hoeveel je exact gaat besparen hangt onder andere af van je energieverbruik, de isolatie van je woning en of je meerdere energiebesparende maatregelen in de woning hebt. Om te weten wat dat in jouw situatie betekent, raden we je aan om de online HuisScan van homeQgo te doen.

Wat doet het met de woningwaarde?

De duurzaamheid van een woning wordt uitgedrukt in een energielabel. Het label loopt van A tot en met G en huizen met een A-label zijn het meest energiezuinig. Voor mensen die op zoek zijn naar een woning, is het energielabel steeds meer van belang. Een hoger energielabel heeft dan ook een positief effect op de woningwaarde en de verkoopprijs. De exacte woningwaarde wordt echter door meer factoren bepaald. Onze makelaars komen graag gratis en vrijblijvend bij je langs om de waarde van de woning te bepalen en de verduurzaming hierin mee te nemen.

Hoe kun je verduurzaming financieren?

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om duurzaam wonen te financieren. De goedkoopste manier is om het zelf te betalen uit spaargeld dat je niet nodig hebt voor andere zaken. Is dat niet mogelijk, dan kun je een lening afsluiten bij de bank. Banken kunnen het lenen voor energiebesparende maatregelen aantrekkelijker maken op verschillende manieren:

 

  • Een hogere hypotheek verstrekken. Dit mag tot maximaal 106% van de woningwaarde. 
  • Een energiebespaarbudget verstrekken. Dit is handig als je nog niet weet welke maatregelen je precies wilt laten uitvoeren. Het geld komt eerst in een bouwdepot. Dit mag ook tot maximaal 106% van de woningwaarde.
  • Een extra bedrag lenen buiten de inkomensnormen om. Dit kan tot maximaal €9000,-
  • Extra korting geven op de hypotheekrente, bij een groene hypotheek. Bij een aantal banken, waaronder Rabobank, krijg je extra korting op de hypotheekrente als je woning voldoende energiezuinig is. Dit scheelt zomaar enkele honderden euro’s per jaar. Om een groene hypotheek te mogen afsluiten gelden aanvullende voorwaarden die per bank verschillen. 

 

Wil je weten wat de beste optie is voor jouw situatie? Wij brengen je graag in contact met een adviseur. 

 

Lees meer

Tip!

Wil je de overwaarde van jouw woning gebruiken voor het verduurzamen van je woning?

Dan heb je een taxatie nodig. Onze ervaren taxateurs zorgen voor een officieel erkend taxatierapport.

Huisscan | Duurzaam wonen

Welke subsidiemogelijkheden zijn er?

De overheid maakt het nu extra aantrekkelijk om in duurzaamheid te investeren, want per 1 januari 2022 gelden er nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Vanaf dan krijg je, als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.

 

De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. De subsidie kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp. De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024.

Nieuwbouwspecialist | Olsthoorn Makelaars

Klaar voor de toekomst? Nieuwbouw!

Kies je voor nieuwbouw, dan kies je voor duurzaam wonen. Elke nieuwbouwwoning moet immers voldoen aan het Bouwbesluit; daarin zijn normen geformuleerd ten aanzien van onder meer de energieprestatie en duurzaamheid en deze norm wordt steeds hoger gelegd. Met een nieuwbouwwoning ben je dus helemaal klaar voor de toekomst. Bovendien kun je met een duurzame nieuwbouwwoning vaak in aanmerking komen voor een hypotheekverruiming of groenhypotheek. 

 

 

Bewust Nieuwbouw Westland

Benieuwd welke nieuwbouwprojecten er bij jou in de buurt in verkoop of ontwikkeling zijn?

Heb je vragen of wil je meer weten?

Tot slot: wil je eens van gedachten wisselen welke verduurzamende maatregelen het beste bij jouw situatie passen? Onze makelaars geven je graag gratis en vrijblijvend advies.

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!

Maak een afspraak!

Contact formulier

house-row