Terug

Post

Tuin: harmonie tussen binnen en buiten

23 april 2024

Het 'binnen-buiten-gevoel' is tegenwoordig een veelbesproken concept, en terecht. Wij zijn ervan overtuigd dat je tuin niet slechts een afzonderlijke buitenruimte is, maar eerder een uitbreiding van je woning die naadloos aansluit.

Jouw behoeften

Bij het ontwerpen van je tuin is het van belang om rekening te houden met je eigen behoeften en levensstijl. Als je een liefhebber bent van tuinieren, biedt je tuin een geweldige kans om je groene vingers alle gelegenheid te geven. Je kunt een weelderige oase creëren met een overvloed aan planten en bloemen. Maar als tuinieren niet jouw passie is, kies dan voor praktische en onderhoudsarme opties die aansluiten bij je levensstijl.

Stijl en kleuren

Om het 'binnen-buiten-gevoel' te versterken, is het belangrijk dat de stijlen en kleuren in je interieur en tuin op elkaar aansluiten. Denk aan de kleurenpaletten, texturen en materialen die je binnen hebt gebruikt en probeer deze elementen op een harmonieuze manier naar buiten te brengen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door middel van buitenmeubilair, kussens, plantenbakken en decoratieve elementen die passen bij de esthetiek van je interieur.

Comfort

Creëer verschillende zithoeken in je tuin met comfortabele buitenmeubels. Denk aan loungeset, eettafels en zithoeken rond een vuurplaats. Hierdoor kun je ontspannen genieten van momenten en maaltijden in de buitenlucht.

Zon en schaduw

Zorg voor schaduwrijke plekken in je tuin, zoals pergola's of parasols. Dit kan sfeervol ogen en is vooral belangrijk op warme dagen wanneer je bescherming nodig hebt tegen de zon. Zo kun je ieder seizoen genieten van je prachtige tuin.

Verlichting

Verlichting kan op twee manieren worden toegepast: functioneel of voor sfeercreatie. Functionele verlichting omvat staande armaturen die ruime vloeroppervlakten belichten. Sfeercreërende verlichting daarentegen gebruikt spotjes die gericht licht werpen op specifieke objecten, zoals een boom, een traptrede of een element van water.

Beplanting

Beplanting is cruciaal voor de uitstraling van je tuin en vormt een van de meest bepalende elementen van een nieuw tuinontwerp. Het selecteren van de juiste planten, oftewel het plantschema, is wellicht het meest complexe aspect van het ontwerpproces en idealiter een taak voor de tuinontwerper. Kleijweg Hoveniers is een betrokken en betrouwbare partner die je hier graag in adviseert. Deze professional houdt rekening met factoren zoals bloeitijden, bloeikleuren, de hoogte van de planten en de locatie binnen de tuin.

De stijl van de beplanting kan variëren van rustig tot levendig, afhankelijk van de gewenste sfeer die je samen met de ontwerper voor ogen hebt. Je kunt kiezen voor grote, uniforme vlakken met één plantensoort of voor een border met een mix van verschillende planten.

Indien je streeft naar een tuin die direct een volwassen en ontwikkelde uitstraling heeft, overweeg dan te investeren in grotere maten bomen en planten.

Kindvriendelijk

Een schommel of een trapladder kunnen in het ontwerp van je tuin worden geïntegreerd door ze aan een pergola te hangen. Voor een speeltoestel, een zandbak of een trampoline moet het ontwerp aangepast worden. Je kunt kiezen voor een standaard bouwpakket, maar een speeltoestel dat speciaal op jouw wensen is afgestemd, zorgt voor een uniek element in de tuin. Tegenwoordig zijn er steeds meer speelelementen verkrijgbaar die van duurzaam hout zijn gemaakt.

In het ontwerp van een kindvriendelijke tuin kun je nu al rekening houden met de mogelijkheid om het speelelement te verwijderen als de kinderen groter zijn, zonder dat het hele ontwerp aangepast moet worden. Je kunt bijvoorbeeld het gat waar nu de trampoline staat met relatief weinig inspanning veranderen in een vijver.

Advies, aanleg of onderhoud? Kleijweg Hoveniers!

Zorg ervoor dat alle elementen en al je tuinwensen goed op elkaar zijn afgestemd. Laat je tuin aanleggen door een professionele partij zoals Kleijweg Hoveniers, om ongemakkelijke verrassingen te voorkomen.

Met ruim 40 jaar ervaring kunnen de hoveniers van Kleijweg je uitstekend helpen met het ontwerp en de aanleg van je droomtuin. Kies voor een heerlijk buitenleven en neem nu contact op.