Terug

Post

Nieuwe woning gekocht: wanneer zet ik mijn huis te koop?

13 oktober 2021

Wanneer zet je je huis te koop - Westland, Den Haag, Rijswijk, Delft

Je hebt de papieren getekend voor je nieuwe woning. Spannend! Vanaf nu breekt er een tijd aan waarin er veel keuzes gemaakt moeten worden. Niet alleen qua inrichting van het nieuwe huis, maar ook met betrekking tot jouw huidige woning. Want: is het verstandig om het huis op korte termijn te koop te zetten, of kun je daar beter nog even mee wachten?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren. Het is namelijk niet zo dat er één moment het beste is. We helpen je, door de verschillende overwegingen op een rij te zetten.

OPLEVERTERMIJN
Vanaf het moment dat de woning op papier van jou is, duurt het in het geval van een nieuwbouwwoning vaak nog 1,5 tot 2 jaar voordat je de nieuwe woning kunt betrekken. Maar kopers van jouw huidige woning zijn in de meeste gevallen niet bereid om zo lang te wachten. 6 tot 9 maanden is in de meeste gevallen wel bespreekbaar, maar starters willen vaak binnen 3 a 4 maanden de woning al betrekken. Dit komt ook omdat zij te maken zullen hebben met de geldigheid van hun hypotheekofferte. Deze is 3, 6 of 12 maanden geldig. Een offerte verlengen is mogelijk, maar kost meestal extra geld.

Dat betekent: kiezen! Of je eigen woning op korte termijn verkopen en een tijdelijk onderkomen zoeken. Of wachten tot de nieuwe woning klaar is, en dan pas het eigen huis in verkoop zetten.

WANNEER SNEL VERKOPEN

  • Word je onrustig bij het idee dat de huizenprijzen misschien gaan dalen? Slaap je slecht bij de gedachte dat je twee huizen tegelijkertijd bezit? Dan vind je het wellicht prettiger om maar te weten waar je aan toe bent. Weten wat de (over)waarde van jouw huidige woning is en wat jouw huis opbrengt. In dat geval kan op korte termijn verkopen zorgen voor meer rust.
  • Ook als je financieel gezien niet het risico van waardevermindering kunt lopen, is het verstandiger om de woning binnenkort te koop te zetten.

Het betekent wel dat je in de tussentijd woonruimte nodig hebt. En dat betekent ook: twee keer verhuizen. Dat brengt extra kosten met zich mee. Wanneer je tussentijds gaat huren, kan het fijn zijn om dat in de omgeving te doen van jouw nieuwe woning. Zo wen je alvast aan uw nieuwe woonomgeving.

WANNEER WACHTEN?
Heb je financieel de ruimte, geen zin in een extra verhuizing of het zoeken van tijdelijke woonruimte? Dan kun je nog even wachten. In dat geval is het het prettigste om jouw huidige woning een half jaar voor de oplevering van jouw nieuwe woning in verkoop te zetten.

OPLOSSING: PSSST... BINNENKORT TE KOOP!
Olsthoorn Makelaars biedt je een mooie tussenoplossing: we plaatsen jouw woning op onze 'binnenkort te koop'-pagina. Bijvoorbeeld een jaar voordat jouw nieuwe woning opgeleverd wordt. Zoekers die interesse hebben kunnen de woning wel alvast bezichtigen. Bij een serieuze gegadigde kun je altijd in gesprek gaan over het bod en de daarbij geldende voorwaarden, zoals de opleverdatum. Uiteraard adviseren wij je hierin, en kijken we samen naar wat het beste past in jouw situatie.

OVERLEGGEN?
Wil je met één van onze makelaars vrijblijvend overleggen wat jouw huidige woning gaat opbrengen, hoe het verkopen van een woning bij Olsthoorn Makelaars precies in zijn werk gaat en hoeveel tijd de verkoop in beslag zou kunnen nemen? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee!