Nieuwbouwwoning gekocht: wanneer zet ik mijn huis te koop?

U heeft de papieren getekend voor uw nieuwbouwwoning. Spannend! Vanaf nu breekt er een tijd aan waarin er veel keuzes gemaakt moeten worden. Niet alleen qua indeling, afwerking en inrichting van het nieuwe huis, maar ook met betrekking tot uw huidige woning. Want: is het verstandig om uw eigen huis op korte termijn te koop te zetten, of kunt u daar beter nog even mee wachten?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren. Het is namelijk niet zo dat er één moment het beste is. We helpen u, door de verschillende overwegingen op een rij te zetten.

Oplevertermijn
Vanaf het moment dat de woning op papier van u is, duurt het vaak nog 1,5 tot 2 jaar voordat u de nieuwe woning kunt betrekken. Maar kopers van uw huidige woning zijn in de meeste gevallen niet bereid om zo lang te wachten. 6 tot 9 maanden is in de meeste gevallen wel bespreekbaar, maar starters willen vaak binnen 3 a 4 maanden de woning al betrekken. Dit komt ook omdat zij te maken zullen hebben met de geldigheid van hun hypotheekofferte. Deze is 3, 6 of 12 maanden geldig. Een offerte verlengen is mogelijk, maar kost meestal extra geld.

Dat betekent: kiezen! Of uw eigen woning op korte termijn verkopen en een tijdelijk onderkomen zoeken. Of wachten tot de nieuwe woning klaar is, en dan pas het eigen huis in verkoop zetten.

Wanneer snel verkopen?

  • Wordt u onrustig bij het idee dat de huizenprijzen misschien gaan dalen? Slaapt u slecht bij de gedachte dat u twee huizen tegelijkertijd bezit? Dan vindt u het wellicht prettiger om maar te weten waar u aan toe bent. Weten wat de (over)waarde van uw huidige woning is en wat uw huis opbrengt. In dat geval kan op korte termijn verkopen zorgen voor meer rust.
  • Ook als u financieel gezien niet het risico van waardevermindering kunt lopen, is het verstandiger om uw woning binnenkort te koop te zetten.

Het betekent wel dat u in de tussentijd woonruimte nodig heeft. En dat betekent ook: twee keer verhuizen. Dat brengt extra kosten met zich mee. Als u tussentijds gaat huren, kan het fijn zijn om dat in de omgeving te doen waar uw nieuwbouwwoning gebouwd wordt. Zo went u alvast aan uw nieuwe woonomgeving.

Wanneer wachten?
Heeft u financieel de ruimte, geen zin in een extra verhuizing of het zoeken van tijdelijke woonruimte? Dan kunt u nog even wachten. In dat geval is het het prettigste om uw huidige woning een half jaar voor de oplevering van uw nieuwbouwwoning in verkoop te zetten.

Oplossing: Pssst…. binnenkort te koop!
Olsthoorn Makelaars biedt u een mooie tussenoplossing: we plaatsen uw woning op onze ‘binnenkort te koop’-pagina. Bijvoorbeeld een jaar voordat uw nieuwe woning opgeleverd wordt. Zoekers die interesse hebben kunnen de woning wel alvast bezichtigen. Bij een serieuze gegadigde kunt u altijd in gesprek gaan over het bod en de daarbij geldende voorwaarden, zoals de opleverdatum. Uiteraard adviseren wij u hierin, en kijken we samen naar wat het beste past in uw situatie.

Overleggen?
Nieuwbouwwoning gekocht, en wilt u met één van onze makelaars vrijblijvend overleggen wat uw huidige woning gaat opbrengen, en hoeveel tijd de verkoop in beslag zou kunnen nemen? Neem contact met ons op. We denken graag met u mee!