Terug

Post

Duurzaam wonen en de VvE

Boy Gailjaard

|

04 augustus 2022

In Den Haag zijn veel woningeigenaren lid van een VvE. Dat betekent dat je samen verantwoordelijk bent voor het onderhoud en ook de verduurzaming van het gebouw. Wil je zelf graag duurzamer wonen, maar weet je niet waar te beginnen? Ik help je in deze blog graag op weg. Er is namelijk veel mogelijk op het gebied van advies, ondersteuning en financiering vanuit de gemeente Den Haag. Laat ik me eerst even voorstellen: mijn naam is Boy Gailjaard en sinds 3,5 jaar ben ik werkzaam bij ons makelaarskantoor in de Appelstraat. Daarvoor heb ik ruim 11 jaar ervaring opgedaan met het opzetten en beheren van diverse VvE's in Den Haag. Deze kennis zet ik graag in om jou op weg te helpen naar een duurzaam appartement.

De eerste stap: een MDOP

Plannen maken in een VvE begint met een overzicht van geschikte maatregelen en inzicht in het pand, vastgelegd in een MDOP (een Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan). Hierin wordt het onderhoud van het gebouw in een planning voor 15 jaar opgenomen, maar ook welke maatregelen mogelijk zijn om het te verduurzamen. De gemeente Den Haag stelt een vaste vergoeding van € 700,- per VvE beschikbaar voor het opstellen van een MDOP, aan VvE's met minder dan 10 appartementen.

Zonnepanelen

Elk groot dak zonder zonnepanelen is een gemiste kans. In een VvE hoort het dak bij de gemeenschappelijke ruimte; de andere VvE-leden moeten toestemming geven om zonnepanelen te plaatsen of een groen dak aan te leggen. Op de website van Regionaal Energieloket zie je waar je op moet letten. Tip! Je kunt het dak van jullie VvE ook ter beschikking stellen aan een energiecoöperatie bij jou in de buurt. Zo hoef je niet zelf aan de slag, maar kun je toch meegenieten van de opbrengst.

Een groen dak

Onder een groen dak is het ’s zomers minder warm in huis, terwijl ’s winters de warmte juist beter wordt vastgehouden. Veel groene daken bij elkaar temperen de hittestress in de wijk. Ook gaat het dak langer mee, omdat het beschermd is tegen felle zon en grote temperatuurverschillen. Goed nieuws voor VvE’s: tot 31 december 2022 kun je bij de gemeente Den Haag subsidie aanvragen voor de aanleg. Let op: laat wel berekenen of de dakconstructie het gewicht van het groene dak kan dragen.

Financiering

Er zijn diverse regelingen om verduurzaming te financieren. Je vindt ze op de website van Duurzame Stad Den Haag, waar je ook terecht kunt voor gratis advies en ondersteuning bij de VvE-balie.

 

Heb je meer vragen over de VvE, bijvoorbeeld bij het aankopen van een appartement? Neem gerust contact met me op.

Boy Gailjaard