Terug

Post

Column Ferry Rodenburg: verbouwen of verhuizen?

Ferry Rodenburg

|

20 februari 2023

Ik zit op de bank bij een jong gezin in een dubbele bovenwoning in de Vlierboomstraat. Hun tweejarige zoontje bouwt een wiebelige toren van gekleurde blokken en terwijl ik in mijn koffie roer, opent de dame het gesprek: “We voelen dat dit huis straks niet meer bij ons past, maar we twijfelen of we wel echt willen verhuizen,” vertelt ze. “We vinden de buurt heel fijn en hoeven niet ver te reizen naar ons werk,” vult haar man aan. “Maar ja, ons gezin groeit en we hebben straks wel wat extra ruimte nodig.” Verbouwen of verhuizen. Het is een vraag die ik vaker krijg en ik deel graag mijn kennis en ervaring.

Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je gezin, je budget, je levensstijl en de staat van je huidige woning. Blij met de locatie, maar meer ruimte nodig? Door meer woonoppervlakte te creëren, bijvoorbeeld door een dakkapel of uitbouw, en de woning te verduurzamen kun je de waarde van je huis verhogen. Is de woning niet meer naar je smaak en kies je voor een nieuwe badkamer of keuken, dan zorgt dit niet per definitie voor een waardevermeerdering, maar wel voor meer comfort en plezier.

Een verbouwing brengt echter wel ongemak met zich mee en het is niet altijd mogelijk om de gewenste aanpassingen te doen. Denk ook na of de verbouwing past bij je toekomstige woonbehoeften en hoe je de verbouwing kunt financieren. Ik kan je in contact brengen met een betrouwbare hypotheekadviseur die je helpt met het inzichtelijk maken van de bouwkosten en wat de verbouwing uiteindelijk voor je maandlasten betekent.

Een voordeel van verhuizen ten opzichte van verbouwen is dat je bepaalde woonwensen kunt invullen, zoals een tuin op het zuiden of een huis in een landelijke omgeving. Bovendien kun je een huis uitzoeken met een indeling die voor jou perfect is en past bij je toekomstplannen. Afhankelijk van de stand van de hypotheekrente en je huidige hypotheek, kun je wellicht profiteren van een lagere rente. Kortom: het hangt af van de individuele situatie en persoonlijke voorkeur welke optie het beste past. Om je op weg te helpen, volgt hier een handig overzicht:

Verbouwen

 • Lekker dicht bij school, gezellige buren en leuk contact met de lokale winkels; dankzij een verbouwing hoef je je vertrouwde buurt niet te verlaten en toch je woongeluk vergroten.
 • Door meer woonoppervlakte te creëren (denk aan een uitbouw of dakkapel) en/of je woning te verduurzamen kun je de waarde van je woning verhogen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn als je bijvoorbeeld kiest voor een nieuwe badkamer of keuken.
 • Een hogere woningwaarde is wel het geval als je kiest voor verduurzamende maatregelen. Die hebben bovendien ook een gunstig effect op de energielasten. Ook is het soms mogelijk om een subsidie aan te vragen voor energiebesparende maatregelen.
 • Een verbouwing is echter niet altijd mogelijk als je bijvoorbeeld het uiterlijk of de constructie van je huis wil aanpassen. In een aantal gevallen heb je te maken met een vergunningsaanvraag bij de gemeente.
 • Ook betekent een verbouwing dat je een periode te maken hebt met ongemak, zoals geluidsoverlast en stof.
 • Kijk goed naar de lange termijn: over een aantal jaren heb je wellicht twee extra kamers nodig, terwijl je door een verbouwing maximaal één extra kamer kan krijgen. Passen je verbouwingsplannen ook bij je toekomstige woonbehoeften?
 • Tot slot: een verbouwing moet ook gefinancierd worden. Je hebt bijvoorbeeld eigen geld, een persoonlijke lening of doorlopend krediet, of een tweede of hogere hypotheek nodig.

Verhuizen

 • Een groot voordeel van verhuizen ten opzichte van verbouwen is dat je bepaalde woonwensen kunt invullen, of kunt kiezen voor een duurzame nieuwbouwwoning.
 • Tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe woning kun je bovendien een huis uitzoeken met een indeling die voor jou perfect is.
 • Je kunt een woning zoeken die past bij jouw toekomstplannen, zodat je zeker weet dat je de komende 5 tot 10 jaar in een huis woont dat past.
 • Wellicht profiteer je van een een lagere rente, afhankelijk van je huidige hypotheek en de de stand van de hypotheekrente.

Terug naar ons gesprek in de Vruchtenbuurt. Eerlijk advies geven; dat staat bij mij voorop. Na 1,5 uur loop ik via de trap het portiek uit. Geen nieuwe woning in verkoop, maar wel twee opgeluchte mensen die nu mogelijkheden van hun huis zien, waar ze zelf nog niet aan gedacht hadden. Ik heb ze doorverwezen naar een hypotheekadviseur die ze gaat helpen om de financiële kant helder te krijgen. Zij wonen de komende jaren nog met veel plezier in de Vruchtenbuurt!

Kan ik - of één van mijn collega's - jou ook helpen met een woonvraag? Neem gerust contact met ons op.

Ferry Rodenburg
Makelaar RMT