Terug

Post

Woning kopen in 2024? Dan is dit handig om te weten.

16 januari 2024

Of je nu een eerste huis koopt of toe bent aan een nieuwe koopwoning; in 2024 zijn er veel wijzigingen die van invloed kunnen zijn als je van plan bent een stap te zetten op de woningmarkt. In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

  • Volledige afschaffing van de jubelton: Tot 2023 hadden ouders de mogelijkheid om ruim een ton belastingvrij te schenken aan hun kinderen voor de aankoop van een woning. Vanaf 1 januari 2024 is deze regeling volledig verdwenen. Jaarlijks kunnen ouders hun kinderen tussen 18 en 40 jaar nog wel ondersteunen met een van belastingvrije schenking van € 6.633,-. Ook kan er belastingvrij eenmalig een bedrag van € 31.813,- geschonken worden.
  • Verhoogde NHG-grens: Het Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vangnet wordt uitgebreid in 2024. De NHG-grens wordt verhoogd naar €435.000,- en kan zelfs oplopen tot €461.100,- wanneer energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd. Dit betekent dat meer woningkopers kunnen profiteren van lagere risico's en rentekortingen.
  • Meer hypotheek voor duurzame woningen: Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de huizenmarkt, en vanaf 2024 wordt dit beloond. Een positief energielabel kan je hypotheek tot wel €50.000,- verhogen. Koop je een slecht geïsoleerde woning, dan kun je extra leningen krijgen om te verduurzamen.
  • Nieuwe berekening van studieschuld: Een beetje licht aan de horizon voor (oud)studenten en starters: hypotheekverstrekkers houden nu niet meer vast aan de oorspronkelijke studieschuld, maar kijken naar de daadwerkelijke maandelijkse aflossingen op de studieschulden bij het berekenen van maximale hypotheken.
  • Vrijstelling overdrachtsbelasting omhoog: Als je in 2024 een woning aanschaft voor minder dan €510.000,- hoef je onder bepaalde voorwaarden eenmaliggeen overdrachtsbelasting te betalen. Het drempelbedrag was vorig jaar nog €440.000,-. Hiervoor mag je maximaal 35 jaar oud zijn en je mag nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de startersvrijstelling.
  • Meer leenmogelijkheden voor alleenstaanden: Alleenstaanden met een jaarinkomen van minimaal €28.000,- krijgen in 2024 de mogelijkheid om meer te lenen dan tweeverdieners met een vergelijkbaar inkomen.

We staan altijd klaar om je te helpen bij het navigeren door deze veranderingen en hoe ze van invloed kunnen zijn op jouw persoonlijke situatie. Loop gerust eens binnen bij één van onze vestigingen, of neem contact met ons op.