Terug

Post

Vertraging afgifte energielabel

16 maart 2021

vertraging afgifte energielabel

Per 1 januari 2021 is het nieuwe energielabel ingevoerd voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen. Volgens de rijksoverheid was het veranderen van het energielabel nodig, omdat het nieuwe energielabel meer inzicht geeft in de energiezuinigheid van de woning. Daarbij wordt het duidelijker welke maatregelen er genomen kunnen worden om het huis energiezuiniger te maken.

Naast dit uitgebreidere label is ook per 1 januari de advertentieverplichting aangescherpt. Het is vanaf die datum verplicht om het energielabel te vermelden als men een vastgoedobject (koop of huur) via een commercieel medium (Funda, Facebook, website of etalage) aanbiedt op de markt.

Anders dan voorheen, kan het energielabel sinds 1 januari 2021 alleen afgegeven worden door een erkend adviseur, die bij de woning langskomt om het label te bepalen. Er is echter een tekort aan adviseurs, met het gevolg dat er lange wachttijden zijn voor het aanvragen van het label. En als er geen labels kunnen worden opgenomen of afgegeven, heeft dit een stagnerend effect op de woningmarkt.

Demissionair minister Kasja Ollongren heeft daarom laten weten dat er tot 1 juli 2021 niet wordt gehandhaafd. Voor huiseigenaren die hun woning willen verkopen of verhuren is de verplichting om een geldig energielabel te hebben op het moment dat de woning op de markt komt, tijdelijk komen te vervallen. Wel moet er bij de overdracht van de woning een definitief energielabel overhandigd worden.

Wij werken met partijen die op dit moment vrij snel en tegen een marktconforme prijs uw energielabel kunnen opstellen. Wenst u meer informatie, stuur dan een email naar: info@olsthoornmakelaars.nl