Terug

Post

Verduurzamen van uw woning: zo zit het met de financiering

16 maart 2021

verduurzaming financieren

Met een duurzame investering in uw woning, kunt u besparen op de energierekening en het wooncomfort verhogen. Bovendien levert u een bijdrage aan een beter milieu en kan door een duurzame investering de waarde van de woning stijgen. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, spouwmuur- of dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie of HR++ beglazing. Om dit te financieren, zijn er diverse mogelijkheden.

  1. Eigen spaargeld: eigen vermogen zoals spaargeld gebruiken voor een duurzame verbouwing is vaak voordeliger dan het afsluiten van een lening. U heeft uiteindelijk lagere maandlasten door een lagere energierekening en waardevermeerdering van uw woning, zonder dat uw schuld stijgt.
  2. Een consumptieve lening: speciaal voor het verduurzamen van uw woning. U heeft geen extra kosten zoals afsluit-, taxatie- of notariskosten.
  3. Een extra hypotheek op basis van de woningwaarde: er zijn meerdere regelingen waarmee u een extra hypotheek of extra ruimte kunt krijgen om de kosten van een duurzame verbouwing te financieren. Een voorwaarde is wel dat de totale hypotheek niet meer dan 106% van de waarde van het huis ná verbouwing mag bedragen. En het extra leenbedrag moet helemaal worden besteed aan de energiebesparende maatregelen, bewaar de aankoopnota's dus goed.
  4. Een extra hypotheek op basis van het inkomen: door energiebesparende maatregelen, wordt de energierekening vaak lager. Daarom kunt u voor de kosten van een duurzame verbouwing tot € 9.000,- extra hypotheek krijgen. Om voor deze extra hypotheek in aanmerking te komen, moet uw jaarinkomen minimaal € 33.000,- zijn. Deze regeling geldt ook voor de aankoop van een woning met een energielabel van minimaal A++.
  5. Extra financieringsruimte voor NulopdeMeter woning: bij het kopen of verbouwen naar een NulopdeMeter woning is het mogelijk om maximaal € 25.000,- extra hypotheek te krijgen, omdat u per saldo geen energierekening hebt. Om voor deze extra ruimte in aanmerking te komen geldt een aantal voorwaarden: met een energieprestatiecertificaat of rapport moet u aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een Nulopdemeter-woning. Bovendien moet uw inkomen minimaal € 33.000,- per jaar zijn. Tot slot moet er voor minimaal 10 jaar een energieprestatiegarantie afgegeven worden door de bouwende partij.

Heeft u interesse in het verduurzamen van uw woning en wilt u hierover in gesprek met een hypotheekadviseur? Neem contact met ons op, dan helpen we u verder. 

Bron: Rabobank.nl