Terug

Kennisbank

Wat is NHG?

21 april 2023

betalen voor nieuwbouwwoning | NHG

Wat is Nationale Hypotheekgarantie?

Als je een huis wilt kopen en hiervoor een hypotheek afsluit, is het verstandig om te overwegen of je in aanmerking komt voor Nationale Hypotheekgarantie (NHG). NHG is een garantie die wordt afgegeven door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en biedt extra zekerheid voor zowel jou als de geldverstrekker.

Wat is NHG?

Nationale Hypotheekgarantie is een garantie die wordt afgegeven bij het afsluiten van een hypotheek. Het biedt extra zekerheid voor jou en de geldverstrekker. Deze garantie zorgt ervoor dat je bij een eventuele gedwongen verkoop van je huis niet met een restschuld blijft zitten. De garantie biedt dus extra zekerheid en verlaagt daarmee het risico voor de geldverstrekker.

Voorwaarden Nationale Hypotheekgarantie

Om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheekgarantie is er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Per 1 januari 2023 gelden de volgende voorwaarden:

  • De maximale koopsom bedraagt € 355.000,-. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de maximale koopsom € 360.000,-.
  • De maximale hypotheek bedraagt 100% van de waarde van de woning. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de maximale hypotheek 106% van de waarde van de woning.
  • De hypotheekrente moet worden vastgezet voor minimaal 10 jaar.
  • De NHG-premie bedraagt 0,7% van de hypotheeksom. Dit bedrag kan in sommige gevallen worden meegenomen in de hypotheek.

Voor wie is de Nationale Hypotheekgarantie interessant?

NHG is vooral interessant voor mensen met modaal of beneden-modaal inkomen. Het biedt namelijk extra zekerheid bij gedwongen verkoop, waardoor je niet met een restschuld blijft zitten. Daarnaast biedt NHG een rentekorting op de hypotheekrente, omdat het risico voor de geldverstrekker lager is.

NHG aanvragen

De Nationale Hypotheekgarantie kun je aanvragen bij het afsluiten van je hypotheek. Het is belangrijk om te weten dat NHG niet automatisch wordt verstrekt bij het afsluiten van een hypotheek. Je moet het dus actief aanvragen. Je financieel adviseur kan je hierbij helpen. 

We brengen je graag in contact met een adviseur die bij je past.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Jouw financiële situatie in kaart brengen?
Neem contact met ons op
Heb je al een woning op het oog?
Bekijk ons aanbod