Terug

Kennisbank

Verbouwen van je woning: dit kun je doen

21 april 2023

Verbouwen van je woning

Als huizenbezitter kan het verbouwen van je woning een spannende en lonende onderneming zijn. Of je nu je huis wilt aanpassen aan jouw levensstijl of de waarde van je huis wilt verhogen, er zijn veel verschillende verbouwingen die je kunt overwegen. 

Dakkapel plaatsen

Een dakkapel kan veel extra ruimte en licht in je huis brengen. Als je van plan bent om een dakkapel te plaatsen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je controleren of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van de dakkapel. Als je in een monumentaal pand of beschermd stadsgezicht woont, kan het zijn dat je geen vergunning krijgt. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoe groot je dakkapel moet zijn en welk materiaal je wilt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan hout of kunststof. Verder moet je ook een geschikte aannemer vinden om de dakkapel te plaatsen.

Dakraam plaatsen

Een dakraam kan veel extra licht in je huis brengen en je zolderkamer tot een comfortabele en bruikbare ruimte maken. Bij het plaatsen van een dakraam moet je erop letten dat het raam past bij de afmetingen van je dak. Verder moet je ook nagaan of er vergunningen nodig zijn voor het plaatsen van een dakraam. Het kan ook nuttig zijn om de isolatie van het dak te verbeteren, aangezien het plaatsen van een dakraam kan leiden tot meer warmteverlies.

Nieuwe keuken of badkamer

Een nieuwe keuken of badkamer kan je huis een geheel nieuwe uitstraling geven. Bij het installeren van een nieuwe keuken of badkamer moet je rekening houden met verschillende factoren. Ten eerste moet je bepalen wat je budget is en wat je precies wilt veranderen. Als je een professional inhuurt om de renovatie uit te voeren, moet je er zeker van zijn dat je de juiste persoon hebt ingehuurd. Het is ook belangrijk om te controleren of er vergunningen nodig zijn voor de renovatie. Als er veranderingen zijn aan de water- of elektriciteitsleidingen, moet je ook een gekwalificeerde professional inhuren om deze werkzaamheden uit te voeren.

Nieuwe tuin aanleggen

Een nieuwe tuin kan je huis een frisse en aantrekkelijke uitstraling geven. Bij het aanleggen van een nieuwe tuin moet je rekening houden met de grootte van je tuin, de indeling en de planten die je wilt gebruiken. Het kan nuttig zijn om advies te vragen aan een professional om je te helpen bij het ontwerpen van je tuin. Als je van plan bent om structurele veranderingen aan te brengen in je tuin, zoals het plaatsen van een vijver of een tuinhuis, moet je ook controleren of er vergunningen nodig zijn voor deze werkzaamheden. Het kan zijn dat je ook rekening moet houden met de ondergrond en of de tuin voldoende drainage heeft. Een nieuwe tuin kan veel werk zijn, maar het kan ook een lonende onderneming zijn als je erin slaagt om een mooie en functionele buitenruimte te creëren.

Vergunningen

Het plaatsen van een dakkapel, dakraam, nieuwe keuken of badkamer en het aanleggen van een nieuwe tuin kan vergunningen vereisen. Het is belangrijk om te controleren of deze vergunningen nodig zijn voordat je met de werkzaamheden begint. Je kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente waarin je woont of de websites van de gemeente raadplegen om te achterhalen welke vergunningen nodig zijn. Houd er rekening mee dat het niet hebben van de juiste vergunningen kan leiden tot boetes en in sommige gevallen zelfs tot het terugdraaien van de werkzaamheden.

Waardestijging na verbouwing?

Cosmetische verbouwingen, zoals een nieuwe keuken, badkamer of tuin, leveren zelden een waardestijging van je huis op. Ze zijn namelijk trend- en smaakgevoelig. Hierin investeren doe je dus vooral voor je eigen woongenot. Vierkante meters zijn erg veel waard en dit levert dan ook het meest op. Bijvoorbeeld een uitbouw of dakkapel waarmee je jouw woonoppervlak vergroot. 

Hoe financier je je verbouwing? 

Wil je verbouwen? Dan zijn daar verschillende financieringsmogelijkheden voor. Zo kun je mogelijk je hypotheek oversluiten, je overwaarde inzetten of een persoonlijke lening afsluiten. 

 

We brengen je graag in contact met een financieel adviseur om de mogelijkheden te onderzoeken.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Verbouwen en meteen verduurzamen?
Alle verduurzamende maatregelen op een rij
Hoe ga je je verbouwing financieren?
Lees er alles over