Terug

Kennisbank

Hoe kan ik verduurzamen financieren? 

21 april 2023

Duurzaam wonen - Groene buitenruimtes

Hoe kan ik verduurzamen financieren? 

Er zijn verschillende mogelijkheden om duurzaam wonen te financieren. De goedkoopste manier is om het zelf te betalen uit spaargeld dat je niet nodig hebt voor andere zaken. Is dat niet mogelijk, dan kun je een lening afsluiten bij de bank. Banken kunnen het lenen voor energiebesparende maatregelen aantrekkelijker maken op verschillende manieren:

  • Een hogere hypotheek verstrekken. Dit mag tot maximaal 106% van de woningwaarde. 
  • Een energiebespaarbudget verstrekken. Dit is handig als je nog niet weet welke maatregelen je precies wilt laten uitvoeren. Het geld komt eerst in een bouwdepot. Dit mag ook tot maximaal 106% van de woningwaarde.
  • Een extra bedrag lenen buiten de inkomensnormen om. Dit kan tot maximaal €9000,-
  • Extra korting geven op de hypotheekrente, bij een groene hypotheek. Bij een aantal banken, waaronder Rabobank, krijg je extra korting op de hypotheekrente als je woning voldoende energiezuinig is. Dit scheelt zomaar enkele honderden euro's per jaar. Om een groene hypotheek te mogen afsluiten gelden aanvullende voorwaarden die per bank verschillen.

Wil je weten wat de beste optie is voor jouw situatie? Wij brengen je graag in contact met een adviseur. 

Welke subsidies zijn er?

Per 1 januari 2023 zijn er verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar voor het verduurzamen van je woning. Een van de belangrijkste subsidies is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). In 2023 is € 350 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. Het is ook verstandig om bij de gemeente te informeren naar de subsidiemogelijkheden en voorwaarden.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Meer weten over het verduurzamen van je woning?
Alle verduurzamende maatregelen op een rij
Jouw financiële situatie helder in kaart brengen?
Neem contact met ons op