Terug

Kennisbank

Belangrijk bij het onderhoud van je woning

21 april 2023

Belangrijk bij het onderhoud van je woning

Als huizenbezitter is het belangrijk om de waarde van je woning te behouden. Goed onderhoud van je woning is daarbij essentieel. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke aspecten van woningonderhoud, waaronder schilderwerk, de CV ketel, dakgoten en de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Schilderwerk

Het schilderwerk van een woning is niet alleen belangrijk voor de uitstraling, maar ook voor de bescherming van het houtwerk. Het is daarom aan te raden om het schilderwerk van je woning elke vijf tot zeven jaar te vernieuwen. Controleer ook regelmatig of er geen houtrot of andere beschadigingen zijn en repareer deze tijdig om verdere schade te voorkomen. Door tijdig te investeren in goed schilderwerk kun je op de lange termijn veel kosten besparen.

CV ketel

De CV ketel is een belangrijk onderdeel van de verwarming van je woning. Het is daarom belangrijk om deze goed te onderhouden. Laat jaarlijks onderhoud uitvoeren door een erkend installateur. Hierbij wordt de CV ketel gereinigd en gecontroleerd op eventuele defecten. Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren kun je storingen en defecten voorkomen en gaat de CV ketel langer mee.

Storing CV ketel verhelpen

Mocht er toch een storing optreden bij de CV ketel, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verhelpen. In de handleiding van de CV ketel staat meestal aangegeven wat je zelf kunt doen bij een storing. Mocht je er niet uitkomen, schakel dan een erkend installateur in. Probeer nooit zelf de CV ketel te repareren, dit kan gevaarlijk zijn en bovendien de garantie op de CV ketel laten vervallen.

Dakgoten

De dakgoten zorgen voor de afvoer van regenwater van het dak naar de riolering. Het is daarom belangrijk om de dakgoten regelmatig te controleren en schoon te maken. Bladeren, takjes en ander vuil kunnen de afvoer van het regenwater blokkeren, waardoor lekkages kunnen ontstaan. Controleer ook regelmatig of er geen beschadigingen zijn aan de dakgoten en repareer deze tijdig om verdere schade te voorkomen.

VvE

Als je een appartement bezit, ben je vaak lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de trappenhuizen, liften en het dak. Het is belangrijk om actief deel te nemen aan de VvE en mee te denken over het onderhoud van het gebouw. Zo voorkom je dat er op termijn achterstallig onderhoud ontstaat en kunnen kosten worden bespaard.

Wil je eens sparren over jouw situatie? Neem dan contact met ons op.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Meer weten over het verduurzamen van je woning?
Alle verduurzamende maatregelen op een rij
Ga je verbouwen of verhuizen?
Zo maak je de beste keuze