Terug

Kennisbank

Verbouwen of verhuizen?

10 maart 2023

Olsthoorn Makelaars - Verbouwen of Verhuizen

Als je de knoop hebt doorgehakt dat je anders wilt wonen, dan komt vaak de volgende vraag omhoog: is het ook een idee om ons huidige huis te verbouwen? 

We zetten de voor- en nadelen van verbouwen en verhuizen voor je op een rij, zodat je weloverwogen een keuze kunt nemen.

Verbouwen

 • Lekker dicht bij school, gezellige buren en leuk contact met de lokale winkels; dankzij een verbouwing hoef je je vertrouwde buurt niet te verlaten en toch je woongeluk vergroten. 
 • Door meer woonoppervlakte te creëren (denk aan een uitbouw of dakkapel) en/of je woning te verduurzamen kun je de waarde van je woning verhogen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een nieuwe badkamer of keuken, dan zorgt dit niet per definitie voor een waardeverhoging, maar wel voor meer comfort en plezier.
 • Een hogere woningwaarde is wel het geval als je kiest voor verduurzamende maatregelen. Die hebben bovendien ook een gunstig effect op de energielasten. Ook is het soms mogelijk om een subsidie aan te vragen voor energiebesparende maatregelen.
 • Een verbouwing is echter niet altijd mogelijk als je bijvoorbeeld het uiterlijk of de constructie van je huis wil aanpassen. In een aantal gevallen heb je te maken met een vergunningsaanvraag bij de gemeente. 
 • Ook betekent een verbouwing dat je een periode te maken hebt met ongemak, zoals geluidsoverlast en stof. 
 • Kijk goed naar de lange termijn: over een aantal jaren heb je wellicht twee extra kamers nodig, terwijl je door een verbouwing maximaal één extra kamer kan krijgen. Passen je verbouwingsplannen ook bij je toekomstige woonbehoeften?
 • Tot slot: een verbouwing moet ook gefinancierd worden. Je hebt bijvoorbeeld eigen geld, een persoonlijke lening of doorlopend krediet, of een tweede of hogere hypotheek nodig. We kunnen je in contact brengen met een betrouwbare hypotheekadviseur die je helpt met het inzichtelijk maken van de bouwkosten en wat de verbouwing uiteindelijk voor je maandlasten betekent. 

Verhuizen

 • Een groot voordeel van verhuizen ten opzichte van verbouwen is dat je bepaalde woonwensen kunt invullen, zoals een tuin op het zuiden of een huis in een landelijke omgeving. 
 • Tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe woning kun je bovendien een huis uitzoeken met een indeling die voor jou perfect is. 
 • Je kunt een woning zoeken die past bij jouw toekomstplannen, zodat je zeker weet dat je de komende 5 tot 10 jaar in een huis woont dat past.
 • Afhankelijk van de stand van de hypotheekrente en je huidige hypotheek, kun je wellicht profiteren van een lagere rente

 

Het hangt af van de individuele situatie en persoonlijke voorkeur welke optie het beste past. Het kan wel nuttig zijn om te overwegen de financiële en logistieke aspecten van beide opties te bekijken en eventueel hulp te zoeken bij een makelaar of financieel adviseur.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Kies je voor verbouwen en wil je direct verduurzamen?
Alle verduurzamende maatregelen op een rij
Eerst weten wat je huidige woning waard is?
Doe de gratis waardecheck