Terug

Post

Huis kopen? Zo zit het met de onderzoeksplicht

Daniëlle van der Meer

|

23 november 2023

Een eigen huis kopen is voor velen de vervulling van een langgekoesterde droom. Maar zoals bij alle belangrijke stappen in het leven, komt ook bij het kopen van een huis een grote verantwoordelijkheid kijken. Een essentieel onderdeel van die verantwoordelijkheid is de onderzoeksplicht, die niet alleen staat voor een goede voorbereiding, maar ook voor het beschermen van je toekomstige thuis en investering.

De balans tussen mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Wanneer je je oog hebt laten vallen op een woning, is het belangrijk om te beseffen dat de verkoop een spel van geven en nemen is wat betreft informatie. De verkoper heeft een mededelingsplicht en geeft je middels een ingevulde NVM-vragenlijst inzicht in de staat van de woning. Deze informatie biedt de structuur waarbinnen je als koper je onderzoek kunt starten. Echter, de verkoper spreekt alleen over wat bekend is. Het is aan jou als koper om verder te graven, zeker als het gaat om zichtbare gebreken. Een loszittende dakpan is bijvoorbeeld niet iets waarover je achteraf kunt klagen; jouw ogen en gezond verstand dienen hier als richtlijn.

Niet alleen bouw, maar ook recht

De onderzoeksplicht reikt verder dan de fysieke toestand van het huis. Juridische aspecten zoals erfdienstbaarheden, erfpacht en rechten van opstal moeten met een fijne kam doorlopen worden. Het nalaten hiervan kan leiden tot onaangename verrassingen, zoals een buurpad door je tuin waarvan je niet op de hoogte was.

De bouwtechnische keuring: jouw zekerheid

Een bouwkundige keuring biedt niet alleen inzicht in de bouwkundige staat van het huis, maar het geeft je ook een krachtige positie bij onderhandelingen. Kennis over aanstaande onderhoudskosten kan je bod aanzienlijk beïnvloeden en je behoeden voor toekomstige financiële tegenvallers.

Het bestemmingsplan en vergunningen: jouw toekomstvisie

Het bestemmingsplan biedt een blik op wat wel en niet mag in jouw nieuwe buurt. Daarnaast is een controle van afgegeven vergunningen van groot belang. Zo kan je ontdekken of er in het verleden grote verbouwingen zijn geweest en of deze legaal zijn uitgevoerd.

Bodemcheck: niet over het hoofd te zien

Een schone bodem is letterlijk de basis van je huis. Een controle op verontreiniging is een stap die je niet mag overslaan. Gelukkig zijn er hulpmiddelen zoals de website van Rijksoverheid Bodemloket.nl die je hierbij kunnen ondersteunen. Ook bij de gemeente kun je terecht voor informatie.

Laat je ontzorgen

Bij het kopen van een huis moet er veel gebeuren in korte tijd. Onze aankoopmakelaars kunnen jou daarbij helpen. Hij of zij kijkt naar onder andere het onderhoud, de aanwezigheid van eventuele gebreken en naar noodzakelijke reparaties. Daarnaast kan de aankoopmakelaar onderzoek doen naar bestemmingsplannen, milieuaspecten, relevante gegevens in het Kadaster, status en verplichtingen van de Vereniging van Eigenaren.

Tot slot

De onderzoeksplicht bij het kopen van een huis is niet slechts een formele verplichting; het is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je droomhuis geen verborgen nachtmerrie herbergt. Door grondig onderzoek te verrichten, bescherm je jezelf tegen onvoorziene problemen en leg je de basis voor vele jaren woongenot.

 

Meer informatie? We staan voor je klaar!