Terug

Post

Hoe kun je je (klein)kind helpen op de huizenmarkt?

16 januari 2024

In de huidige woningmarkt kan het voor starters een uitdaging zijn om hun eerste woning te kopen. Gelukkig kunnen ouders en grootouders een cruciale rol spelen in het ondersteunen van hun kind of kleinkind bij deze belangrijke stap. In dit artikel wijzen we je de weg. 

Belastingvrij schenken

Met ingang van 1 januari 2024 is de 'jubelton' komen te vervallen, wat betekent dat ouders niet langer ruim een ton belastingvrij geld kunnen schenken aan hun kinderen voor de aankoop van een huis. Desondanks is het nog wel mogelijk om een schenking te doen die is vrijgesteld van belasting. In 2024 in elk geval € 6.633,- Dit bedrag is de jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kind. Het is ook mogelijk voor ouders om hun kind eenmalig een hoger belastingvrij bedrag te schenken. Hoeveel meer? Dat hangt af van wat de ontvanger met het geld gaat doen. Om het te gebruiken bij de aankoop van een woning, mag er eenmalig maximaal € 31.813 belastingvrij geschonken worden. Deze verhoogde vrijstelling is eenmalig, dus iemand mag maar één keer in diens leven gebruik maken van de verhoogde vrijstelling van dezelfde schenker.

Zorg er wel voor dat de schenking gedaan wordt als het ontvangende kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Of dat de partner van het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Schenken op de dag van de 40e verjaardag mag ook. De verhoogde vrijstelling is eenmalig en komt in plaats van de jaarlijkse vrijstelling. Je mag je kind in 2024 dus niet óók nog € 6.633,- schenken.

Familiehypotheek

Ook hebben ouders de mogelijkheid om hun kinderen een particuliere hypotheek te verstrekken. In Nederland is het namelijk toegestaan om een hypotheek af te sluiten zonder de tussenkomst van een bank, verzekeraar of pensioenfonds, wat bekend staat als een 'bancaire hypotheek'. Deze regeling maakt het mogelijk om binnen de familie afspraken te maken over de voorwaarden van de hypotheek.

Om door de Belastingdienst als een officiële hypotheek te worden erkend, moeten er wel afspraken worden vastgelegd met betrekking tot de looptijd, het bedrag, de annuïtaire aflossing en de rente. Deze voorwaarden zijn essentieel voor de geldlener om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek van het belastbaar inkomen (Belastingdienst, 2023). Als de hypotheek voldoet aan deze voorwaarden, kan de betaalde hypotheekrente op de gebruikelijke wijze worden afgetrokken in box 1.

Borg staan voor de hypotheek

Ouders of grootouders kunnen ook helpen door borg te staan voor de hypotheek. Dit betekent dat zij financieel garant staan mocht het kind de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. Het is een manier om de kredietwaardigheid van de jonge koper te verhogen, maar het brengt ook risico's met zich mee voor de borgsteller.

Praktische ondersteuning

Naast financiële hulp kan praktische ondersteuning net zo waardevol zijn. Denk aan hulp bij het zoeken naar geschikte woningen, het bijwonen van bezichtigingen, of advies bij het onderhandelen over de prijs en het doornemen van contracten. En heb je een handige (schoon)vader of moeder? Dan is hulp bij verbouwen uiteraard ook prettig. De ene (groot)ouder helpt met klussen en de ander kan wat sponsoren bij het shoppen bij de bouwmarkt of meubelwinkel.

Tot slot

Met hulp van (groot)ouders kunnen starters op verschillende manieren een hypotheek afsluiten. Wil je hier meer over weten? We brengen je graag in contact met een hypotheekadviseur die bij je past.