Terug

Post

Gaan de huizenprijzen dalen door de coronacrisis?

28 september 2020

De woningmarkt lijkt immuun te zijn voor de gevolgen van de pandemie. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er nog maar weinig signalen zijn dat huizenkopers voorzichtiger zijn geworden. Hoe komt dit?

Aanhoudende krapte op de woningmarkt
Allereerst: de vraag naar woningen is vele malen groter dan het aanbod. Er is een enorme krapte, die zich uit in een doorgaande prijsstijging van de woningen. Ook het aantal transacties neemt toe: in het tweede kwartaal van 2020 zijn er zelfs meer huizen gekocht dan een paar maanden eerder.

Lage hypotheekrente
Bovendien is de hypotheekrente nog steeds historisch laag. Macro-economen en financieel specialisten hebben ook niet de verwachting dat de lange rente de komende tijd gaat stijgen, legt Peter Boelhouwer - hoogleraar woningmarkt - uit in dit item op RLT Z.

Vertrouwen in de toekomst
Doordat de sector goed heeft ingespeeld op het digitaliseren van een deel van het aan- en verkoopproces, kon de markt gewoon door gaan. Mocht er een tweede lockdown – of gedeeltelijke lockdown – komen, dan kan dat zijn weerslag hebben op de woningmarkt. Onze verwachting is dat - als dit al zou gebeuren - dit effect maar zeer gering is. Daar staat echter tegenover dat wanneer de maatregelen weer versoepelen, of er een vaccin komt, er sprake kan zijn van een inhaalvraag. In combinatie met de blijvende oplopende tekorten in het woningaanbod, kan dat weer een behoorlijke verhitting betekenen.

Eens vrijblijvend van gedachten wisselen wat in uw situatie een geschikt moment is voor de aan-, of verkoop van uw woning? Wij staan voor u klaar! Neem contact met ons op.