Terug

Post

Zijn visie vormt nog altijd de basis van het familiebedrijf: Nico Olsthoorn 75 jaar

02 maart 2022

Een interview met Gert-Jan, Esther en Judith Olsthoorn.

Als familiebedrijf heeft Olsthoorn Makelaars een eigen, specifieke dynamiek: het samenspel tussen familie, bedrijf en personeel is uniek. Dit uit zich in een grote betrokkenheid van de medewerkers, een hechte band tussen het bedrijf en de regio en een passie voor ondernemen. En dat is een krachtige mix. De basis hiervan werd gelegd door Nico Olsthoorn, de vader van Gert-Jan, Esther en Judith. Op 2 maart 2022 viert hij zijn 75e verjaardag; een mooi moment om stil te staan bij de energie van het familiebedrijf.

“Het begon allemaal bij sportvereniging Velo in Wateringen,” vertelt Esther. Onze opa was boer op die grond, toen de gemeente het gebied wilde annexeren om er het huidige sportcomplex te vestigen.” Nico volgde de ontwikkelingen bij zijn vader op de voet. Het was de eerste keer dat hij in aanraking kwam met de makelaardij. Zo is het vuur aangewakkerd: hij volgde een avondopleiding en begon daarna bij makelaarskantoor Nadorp in Den Haag, waar hij zich toelegde op het taxeren van agrarische objecten. Later ging hij aan de slag bij De Haan NVM Makelaars en specialiseerde zich op het gebied van grondverwerving.

Gert-Jan: “Het was een tijd waarin makelaar nog een beschermd beroep was. Dat aanzien creëerde van nature een bepaalde afstand, maar Nico was zijn tijd ver vooruit. Makelaardij en taxeren konden in zijn ogen op een andere manier ingevuld worden, namelijk veel klantgerichter. Hij is een makelaar die dicht bij de mensen staat. Die wél kan luisteren en niet alleen aan de korte termijn denkt. Dat is bij ons ook nog steeds zo. Wij stellen altijd gerichte vragen en zijn een adviseur voor onze klanten.”

“Nico is heel integer en is nog steeds een leermeester voor velen,” zegt Judith. “Bij het thema ‘beroepen’ op onze middelbare school kwam mijn vader altijd graag vertellen over het makelaarsvak. En dat vertellen doet hij nog altijd met zoveel plezier en enthousiasme dat er dankzij hem veel mensen een stap hebben gemaakt in de makelaardij. Ook vandaag de dag weten mensen hem te vinden met de vraag of hij iets kan vertellen over dat ene stukje grond.”

Esther: “Wij lijken alle drie op onze vader. Hij heeft een enorm talent om creatief zakelijk te denken in oplossingen. Bespreken wij een probleem, dan zegt hij vaak: ‘En als je het nu eens op deze manier doet?’ gevolgd door een oplossing. ‘Wow, zo kan het ook!’ beseffen we dan. Omdenken in plaats van opgeven, dat hebben wij echt van huis uit meegekregen.”

“Net als de antennes voor het welbevinden en de emoties van anderen,” vult Judith aan. “Van jongs af aan hebben wij gezien hoe makkelijk Nico contact maakt met iedereen. Hij begrijpt mensen heel goed en neemt de tijd om een hechte band op te bouwen. Dankzij hem is dat voor ons ook een tweede natuur geworden. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook zakelijk. Integriteit staat bij Olsthoorn Makelaars hoog in het vaandel. Wij kiezen dan ook nooit voor de korte termijn.”

Gert-Jan: “Veel makelaars gaan voor de korte klap. Snel handelen om de deal te sluiten. Nico is een enorm geduldig persoon. Hij beseft dat het in ons vak niet alleen om het geld gaat, maar ook om de emotionele waarde van een woning, een bedrijf of een stuk grond. Dat niet uit het oog verliezen, daarmee maak je het verschil. Je moet een ander ook iets gunnen en altijd voor de lange termijn gaan. Door wie hij is en hoe hij handelt, heeft Nico echt de basis van ons familiebedrijf gevormd.”