Terug

Post

Wel of geen aankoopmakelaar?

26 februari 2024

Een woning gezien waar je heel enthousiast over bent? In de huidige woningmarkt is de kans groot dat je niet de enige bent. Dan kan dit leiden tot een bepaalde druk: er is tenslotte maar één uiteindelijke koper. Een aankoopmakelaar kan een belangrijke rol spelen in dit proces en helpt je om het hoofd koel te houden. Zo voorkom je dat je te veel betaalt of een woning koopt die achteraf toch niet zo goed blijkt te passen als verwacht. Maar wat doet een aankoopmakelaar precies, en welke voordelen biedt het inschakelen van een professional voor jou als woningzoekende?

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar ontzorgt je in het hele aankoopproces. Dat kan al beginnen in de oriëntatiefase: door actief mee te helpen met zoeken, als je daar prijs op stelt. Als je eenmaal een woning op het oog hebt, is je aankoopmakelaar die betrouwbare second opinion en sparringpartner die je zoekt. Is de vraagprijs reëel? Voldoet het huis wel aan alle eisen en wensen? Is de staat van onderhoud naar je zin? En staan er geen grote veranderingen op stapel in de wijk? Als je zelf heel enthousiast bent over een woning en de druk toeneemt, is de kans aanwezig dat je gevoel de overhand neemt. De eisen en voorwaarden die je eigenlijk aan je toekomstige woning had gesteld kunnen wat meer naar de achtergrond verdwijnen en ook ben je misschien geneigd om financieel wat meer risico te nemen. Je makelaar is niet emotioneel betrokken en ziet wat je zelf niet ziet. Een aankoopmakelaar helpt dus om een verstandige keuze te maken. En is dit ‘m? Je droomwoning? Dan geeft de aankoopmakelaar een flinke voorsprong bij de eindsprint. Door een passende strategie te adviseren bij het uitbrengen van een bod en namens jou te onderhandelen op het scherpst van de snede.

Voordelen aankoopmakelaar

Wij begrijpen wel waarom steeds meer mensen een aankoopmakelaar in de arm nemen. We zetten een paar voordelen voor je op een rij.

  • Tijdwinst

Een aankoopmakelaar heeft een uitgebreid netwerk en toegang tot de NVM-database, waardoor hij nieuwe woningen op de markt als eerste ziet.

  • Deskundige begeleiding 

Daarbij kent een aankoopmakelaar de lokale markt en bijbehorende woningprijzen goed. Met data en tools kan de aankoopmakelaar de reële waarde van een huis bepalen, waardoor hij ondersteuning biedt bij het bepalen van het juiste bod en de biedingsstrategie.

  • Bescherming

We merken dat kopers in deze markt meer risico's nemen om een huis te kunnen kopen. Toch is het zaak om je niet gek te laten maken. Het is dan fijn als je op een makelaar kunt bouwen die de emotie eruit haalt en het hoofd koel houdt. Dit voorkomt dat je uit enthousiasme te veel biedt. Een NVM-aankoopmakelaar is bovendien bedreven in onderhandelen en kijkt naar het onderhoud, eventuele gebreken en noodzakelijke reparaties. Zo weet je dat je een verstandige koop doet. Een NVM-aankoopmakelaar blijft objectief én behoedt je voor mogelijke risico's nu de bezichtigings- en bedenktijd vaak krap is. 

  • Meer mogelijk dan je denkt?

Tot slot heeft een aankoopmakelaar meer expertise en inzicht. Hij adviseert over slimme aanpassingen, zoals een verbouwing of verduurzaming, die de waarde van het huis op den duur kunnen verhogen.  Zo voegt een aankoopmakelaar dus echt waarde toe nu timing en snel schakelen zo belangrijk zijn.

Vergroot ook je kansen

Heb je een leuk huis gezien, en kun je wel een deskundige aankoopmakelaar gebruiken? We helpen je graag!