Terug

Post

Hierom neem je een aankoopmakelaar in de arm

15 februari 2022

Hoewel de woningprijzen alsmaar blijven stijgen, de schaarste toeneemt en overbiedingen aan de orde van de dag zijn, werden er nog nooit zoveel huizen verkocht als afgelopen jaar. Zelfs een pandemie weet de woningmarkt maar weinig te beïnvloeden, blijkt uit de woningmarktcijfers van de NVM. Afgelopen jaar verkochten wij maar liefst 798 woningen. Er is dus zeker wel woningaanbod in de regio Westland/Den Haag, maar de doorloopsnelheid is hoog. Woningen staan maar kort op Funda of worden daar zelfs helemaal niet op geplaatst.

Stijgend aantal transacties met aankoopmakelaar

Zo'n krappe markt vraagt om een aankoopmakelaar die kan helpen bij het verstandig aankopen van een woning. Het percentage woningverkopen met tussenkomst van een aankoopmakelaar is de afgelopen jaren landelijk dan ook flink gestegen, blijkt uit cijfers van de NVM. Werd in 2012 bij slechts 8,7 procent van de landelijke transacties een aankoopmakelaar geregistreerd, negen jaar later is dat wel anders. De laatste zes maanden van 2021 was bij gemiddeld bijna 30 procent van de woningverkopen een aankoopmakelaar betrokken. In regio Haaglanden lag dit percentage zelfs nog hoger, en is er momenteel bij gemiddeld 46,3% van de woningtransacties een aankoopmakelaar actief!

Voordelen aankoopmakelaar

Wij begrijpen wel waarom steeds meer mensen een aankoopmakelaar in de arm nemen. We zetten een paar voordelen voor je op een rij.

  • Tijdwinst

Een aankoopmakelaar heeft een uitgebreid netwerk en toegang tot de NVM-database, waardoor hij nieuwe woningen op de markt als eerste ziet.

  • Deskundige begeleiding

Daarbij kent een aankoopmakelaar de lokale markt en bijbehorende woningprijzen goed. Met data en tools kan de aankoopmakelaar de reële waarde van een huis bepalen, waardoor hij ondersteuning biedt bij het bepalen van het juiste bod en de biedingsstrategie.

  • Bescherming

We merken dat kopers in deze markt meer risico's nemen om een huis te kunnen kopen. Toch is het zaak om je niet gek te laten maken. Het is dan fijn als je op een makelaar kunt bouwen die de emotie eruit haalt en het hoofd koel houdt. Dit voorkomt dat je uit enthousiasme te veel biedt. Een NVM-aankoopmakelaar is bovendien bedreven in onderhandelen en kijkt naar het onderhoud, eventuele gebreken en noodzakelijke reparaties. Zo weet je dat je een verstandige koop doet. Een NVM-aankoopmakelaar blijft objectief én behoedt je voor mogelijke risico's nu de bezichtigings- en bedenktijd vaak krap is. 

  • Meer mogelijk dan je denkt?

Tot slot heeft een aankoopmakelaar meer expertise en inzicht. Hij adviseert over slimme aanpassingen, zoals een verbouwing of verduurzaming, die de waarde van het huis op den duur kunnen verhogen.

 Zo voegt een aankoopmakelaar dus echt waarde toe nu timing en snel schakelen zo belangrijk zijn.

Vergroot ook je kansen
Heb je een leuk huis gezien, en kun je wel een deskundige aankoopmakelaar gebruiken? We helpen je graag!