Terug

Post

Het belang van juiste ventilatie in uw nieuwbouwwoning

10 mei 2021

Het belang van juiste ventilatie in uw nieuwbouwwoning
Gemiddeld brengen wij zo’n 80% van onze tijd binnen door. Gedurende deze tijd ademen wij steeds dezelfde lucht in, die in het gebouw of in de ruimte rondhangt. Deze lucht wordt er niet echt bepaald frisser en schoner op. Nieuwbouwwoningen zijn doorgaans erg goed geïsoleerd. Zo goed zelfs, dat er bijna geen verse lucht binnenkomt. Eigenlijk is er in een nieuwbouwwoning 24 uur per dag ventilatie nodig om een gezond binnenklimaat te bewerkstelligen.
Een gezin produceert 7 – 10 liter vocht per dag in huis. Als een gebouw (of huis) niet goed is geventileerd, dan kan dit allerlei problemen met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of huidproblemen. Een niet goed geventileerde ruimte versterkt allergieën, maar kan ook zorgen voor schimmels en ongedierte.
Hoe ventileren?
Het is dus duidelijk dat u uw nieuwbouwwoning goed moet laten ventileren. Let daarom op het volgende:
  • Zet het systeem nooit uit;
  • Zet het systeem op het juiste moment in de hoogste stand, via schakelaars. Bijvoorbeeld bij koken, douchen, (veel) bezoek of als u de was in huis droogt;
  • Zorg voor minimaal 1,5 centimeter ruimte onder deuren;
  • Plaats een extra schakelaar in de badkamer, zodat u van daaruit de ventilator harder kunt zetten en niet steeds naar de keuken hoeft te lopen.