Proces nieuwbouw kopen

HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK?

Bent u van plan een nieuwbouwwoning te kopen? Kopen van nieuwbouw gaat er anders aan toe dan het kopen van bestaande bouw. Het belangrijkste verschil: wát u koopt, moet nog worden gebouwd. De meerwaarde van een ervaren nieuwbouwmakelaar komt dan om de hoek kijken.

  • Van tekening naar een passend thuis. Als er alleen nog maar een tekening of artist impression van de woning is, beantwoorden wij alle vragen die u maar kunt hebben. In een eerste gesprek brengen we de woning tot leven, en zoomen in op uw persoonlijke wensen en eisen. Zodat u straks thuiskomt in een woning die niet alleen nu, maar ook in de toekomst bij u past.
  • Van aankoop tot oplevering. En heeft u de nieuwbouwwoning van uw dromen gevonden? Wij begeleiden u vanaf het begin van het project tot en met het tekenen van de overeenkomsten. Maar ook daarna staan we voor u klaar als u vragen heeft over de notaris of bijvoorbeeld de start van de bouw. Daarnaast kunnen wij u natuurlijk ook helpen met de verkoop van uw huidige woning.

Welke stappen zijn er in het nieuwbouwproces? Na het bekijken van deze video en het stappenplan hieronder, bent u goed voorbereid!

Video nieuwbouwwoning kopen

1. PRIJSKLASSE BEPALEN

Voordat u zich oriënteert op de woningmarkt, is het belangrijk om te weten in welke prijsklasse u een woning kunt gaan zoeken. Voorkom teleurstellingen en zorg dat u weet wat u kunt lenen. Olsthoorn Makelaars werkt samen met een aantal verschillende hypotheekadviseurs. Zij geven u graag vrijblijvend een eerste indicatie van wat voor u haalbaar is. Met die informatie is het veel gerichter zoeken. Want u wilt niet alleen leuk wonen, u wilt toch ook andere leuke dingen kunnen blijven doen?

2. LOCATIE BEPALEN

Heeft u een indicatie van wat uw toekomstige woning ongeveer mag kosten? Dan is het bepalen van de locatie de volgende stap: de wijk, de buurt, de stad of het dorp van uw keuze. Begrijpelijk dat u ‘valt’ voor de charme van een wijk of een buurt. Dat is immers wat u het eerste ziet. Maar vergeet ook de praktische kant niet. Hoe staat de buurt bekend? Zijn er winkels in de buurt? Kan ik ’s morgens met de auto eenvoudig de wijk uit en ’s avonds ook mijn huis weer bereiken? Hoe zit het met parkeerruimte? Gratis of betaald? En als u kinderen heeft: hoe ver is de afstand naar scholen, speelpleintjes en sportvelden? Tip: maak een checklist van wat u belangrijk vindt en houdt daar vooral aan vast. Ga vooral ook ter plaatse kijken hoe u de locatie ervaart.

3. HET NIEUWBOUWPROJECT KIEZEN

Soms heeft u op één locatie de keuze uit meerdere nieuwbouwprojecten. Gaat het om een groter gebied, dan zijn er vaak meerdere projectontwikkelaars actief. Dan komt het aan op het goed vergelijken van het aanbod. Het eerste waar u vermoedelijk op afgaat, is de architectuur. Maar vergeet ook hier de praktische zaken niet. Heeft dit project wel een gunstige ligging op deze locatie? Heeft u genoeg (slaap)kamers voor nu en voor later? Kunt u eventueel de indeling aanpassen of meerwerkopties kiezen? Hoe zit het met energieverbruik? Is de tuin wel gunstig gelegen als u van zon houdt? Kunt u dichtbij de auto kwijt? Deze en andere vragen sturen u al snel in de richting van uw ideale woning.

4. INFORMATIE OPVRAGEN

Heeft u een nieuwbouwproject dat u aanspreekt gevonden? Ongetwijfeld is online al veel informatie te vinden over de nieuwbouw, zoals situatietekeningen, plattegronden en meerwerkopties. De verkopende makelaar vertelt u tijdens een persoonlijk gesprek nog veel meer. Zeker als het een nieuwbouwproject is waarvoor Olsthoorn Makelaars verantwoordelijk is. Als gespecialiseerde nieuwbouwmakelaar werken wij voor veel projectontwikkelaars. Wij zijn daardoor goed bekend met alle zaken die komen kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning en bespreken dit graag met u.

5. HET TYPE WONING KIEZEN

Vaak zijn er binnen één en hetzelfde project meerdere woningen die aan uw eisen en wensen voldoen. Misschien wilt u graag de extra privacy van een hoekwoning, valt u welicht voor die tussenwoning met een dwarskap. Of is er een andere woning in het rijtje met nét iets extra’s. Olsthoorn Makelaars heeft diverse projecten in verkoop en kan goed inschatten welk project of woning het beste bij uw wensen past.

6. EEN OPTIE OP EEN NIEUWBOUWWONING (BOUWNUMMER)

Indien het nieuwbouwproject nog niet is gestart met de verkoop, dan werkt het als volgt:
Vanaf de start verkoop is het mogelijk om een brochure, een prijslijst en een inschrijfformulier te halen bij de makelaar. Alle belangstellenden hebben dan gemiddeld een week de tijd om het inschrijfformulier in te leveren bij de makelaar. Daarna worden de woningen toegewezen door de projectontwikkelaar. De kandidaten die een woning toegewezen hebben gekregen, worden telefonisch op de hoogte gebracht. De overige kandidaten komen op een reservelijst.

Indien het nieuwbouwproject al in verkoop is en er zijn nog woningen beschikbaar, dan gaat het als volgt:
Door het invullen van een inschrijfformulier kunt u aangeven voor welk bouwnummer u belangstelling heeft. Indien de woning beschikbaar is, dan wordt deze woning voor u gereserveerd en wordt er een afspraak ingepland voor een eerste gesprek. Indien er geen woning beschikbaar is die u heeft opgegeven, dan wordt u hiervoor op de reservelijst geplaatst.

7. HET VERKOOPGESPREK 

U bent het eens: dit moet uw aanstaande nieuwbouwwoning worden. Koopt u die via Olsthoorn Makelaars? Dan heeft u één zorg minder: Wij nemen de tijd om alle zaken die komen kijken bij het kopen van uw droomwoning met u te bespreken. Wij beantwoorden uw vragen of nemen contact op met de projectontwikkelaar of de aannemer als we hier niet direct een antwoord op hebben. Wij willen dat u morgen, maar ook over twee of tien jaar nog blij bent met de keuze die u heeft gemaakt.

In deze video leggen wij uit hoe het proces rondom de betaling van een nieuwbouwwoning verloopt. Hoe verloopt de koopsom in termijnen en de vrij-op-naam kosten die erbij komen kijken?

 

8. DE OVEREENKOMSTEN ONDERTEKENEN

Indien u overgaat tot aankoop van de woning, dan zult u de koopovereenkomst en de aannemingsovereenkomst ondertekenen. De makelaar licht deze overeenkomsten aan u toe waarna u deze ondertekent. Wanneer de overeenkomsten ook door de ondernemer en ontwikkelaar zijn ondertekend, dan kunt u uw hypotheek definitief gaan regelen.

De originele overeenkomsten worden naar de notaris verstuurd. Zodra de notaris groen licht heeft gekregen van de verkoper en hij van uw hypotheekverstrekker de benodigde stukken voor het opmaken van de hypotheekakte heeft ontvangen, zal de notaris een afspraak met u maken voor het tekenen van de akte van levering en de hypotheekakte. Na ondertekening bij de notaris bent u officieel eigenaar van de grond en de te bouwen woning!

Meer informatie?

Laat uw gegevens achter op ons formulier. U kunt ons ook bellen, mailen of app-en.