Proces bestaande bouw

HOE GAAT DAT IN ZIJN WERK?

Overweegt u een woning te kopen? Heeft u voorkeur voor bestaande bouw? En wilt u weten hoe u dat het beste kunt aanpakken? Vraag het een ervaren specialist: Olsthoorn Makelaars. Als makelaarskantoor met twee vestigingen – Wateringse Veld en Vruchtenbuurt – in Den Haag, en een vestiging in Naaldwijk zijn wij thuis in zowel de bestaande bouw als in nieuwbouwprojecten. Heeft u eenmaal uw oog laten vallen op een woning? Dan helpen wij u graag verder. Indien u al een koopwoning heeft, nemen wij de verkoop van uw woning ook graag voor onze rekening.

1.PRIJSKLASSE BEPALEN

Belangrijker nog dan wáár en hoe u wilt wonen is de vraag: hoeveel kunt u uitgeven? Veel mensen hebben geen idee wat een woning maandelijks kost. Laat staan wat het maximale budget is dat u ervoor kunt uittrekken. Voorkom teleurstellingen en zorg dat u weet in welke prijsklasse u kunt zoeken. Olsthoorn Makelaars werkt samen met verschillende hypotheekadviseurs. Die geven u graag vrijblijvend een eerste indicatie van wat voor u haalbaar is. Met die kennis is het veel gerichter zoeken. Want u wilt niet alleen leuk wonen, u wilt toch ook andere leuke dingen kunnen blijven doen?

2. LOCATIE BEPALEN

Heeft u een indicatie van wat uw toekomstige woning ongeveer mag kosten? Dan is het bepalen van de locatie de volgende stap: de wijk, de buurt, de stad of het dorp van uw keuze. Het is begrijpelijk dat u ‘valt’ voor de charme van een wijk of een buurt. Dat is immers wat u het eerste ziet. Maar vergeet ook de praktische kant niet. Hoe staat de buurt bekend? Zijn er winkels in de buurt? Kan ik ’s morgens met de auto eenvoudig de wijk uit en ’s avonds ook mijn huis weer bereiken? Hoe zit het met parkeerruimte? Gratis of betaald? En als u kinderen heeft: hoe ver is de afstand naar scholen, speelpleintjes en sportvelden? Tip: maak een checklist van wat u belangrijk vindt en houd daar vooral aan vast.

3. ORIËNTEREN

Heeft u een voorkeur voor Den Haag, Rijswijk, Delft of Westland, bekijk dan ons aanbod. Wij hebben in deze regio’s een groot aantal bestaande woningen in onze portefeuille. Bovendien hebben wij in onze portefeuille óók woningen die binnenkort in de verkoop gaan of die (nog) niet op internet staan. Bijvoorbeeld omdat de verkopers de voorkeur geven aan een stille verkoop of later willen verkopen. Nog slimmer is om meteen een vrijblijvende afspraak te maken. Wij adviseren u eerlijk of de wijk van uw keuze ook de juiste wijk voor u is. Wij attenderen u op de bijkomende kosten van een eigen woning. Ook zijn wij goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Bijvoorbeeld of er op de locatie die uw voorkeur heeft geen grote wijzigingen te verwachten zijn in de nabije toekomst.

4. BEZICHTIGEN

Heeft u een bestaande woning op het oog die u wel wat lijkt? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende bezichtiging met de makelaar die de verkoop begeleidt. U krijgt dan de gelegenheid om een woning te bezichtigen. Meestal is de makelaar van de verkopende partij daar altijd bij. Deze makelaar behartigt de belangen van de ‘tegenpartij’. Om die reden is het verstandig om Olsthoorn Makelaars in de arm te nemen als aankoopmakelaar. In die rol wijzen wij u niet alleen op de voordelen, maar ook op mogelijke nadelen. Bovendien verdient een aankoopmakelaar zijn eigen kosten meestal ruim terug.

5. ONDERZOEKEN

Lijkt de woning die u gevonden heeft ideaal? Die vraag kunt u pas beantwoorden na goed onderzoek te doen. Of, waar de meeste woningkopers voor kiezen, te laten doen. Als u Olsthoorn Makelaars heeft ingeschakeld als aankopende makelaar, nemen wij het voorwerk graag van u over. Wij zorgen ervoor dat er een bouwkundig onderzoek wordt uitgevoerd. Daarmee heeft u zekerheid over de staat van uw woning en eventuele verborgen gebreken. Ook checken wij allerlei juridische zaken, zoals bestemmingsplannen en toekomstige verkeerssituaties. Wij zijn bekend met erfpacht, bodemverontreiniging en erfdienstbaarheden, om maar eens een paar belangrijke details te noemen.

6. ONDERHANDELEN

Dan komt het aan op onderhandelen. Gaat u zelf onderhandelen of vraagt u assistentie aan Olsthoorn Makelaars? Een woning kopen doet u maar een paar keer in uw leven. Bij Olsthoorn Makelaars is het ons dagelijks werk. Als onderhandelaar staan wij u graag bij. En reken erop dat wij een stevige sparringpartner zijn voor de verkopende makelaar. Eén die de regels van het spel kent. Met onze ervaring weten wij snel of de vraagprijs reëel is. Het resultaat is dat wij in de meeste gevallen onszelf terugverdienen. Dat maakt het aantrekkelijk om het onderhandelingsproces niet in uw eentje aan te gaan, maar met een aankopend makelaar.

7. DE KOOP AFRONDEN

Nu komt het formele deel van het aankoopproces. Dat ligt in handen van de verkopende makelaar. Maar het kan geen kwaad als u Olsthoorn Makelaars nog achter de hand heeft voor een second opinion: klopt alles met wat er is afgesproken? De koper kiest de notaris uit waar de verkoopakte later wordt ‘gepasseerd’, zoals dat officieel heet. Staan beide handtekeningen onder het contract, dan is de koop officieel – een mondeling akkoord zegt dus nog niets. Ook bij een schriftelijke overeenkomst kunt u altijd nog van de koop afzien. U heeft drie dragen bedenktijd. In die tijd kunt u zonder opgaaf van redenen de overeenkomst annuleren. Ook adviseert Olsthoorn Makelaars regelmatig om ontbindende voorwaarden in het contract op te nemen. Stel dat de geldverstrekker tóch niet instemt met uw financieringsaanvraag, dan haalt u zich niets op de hals.

Meer informatie?

Laat uw gegevens achter op ons formulier. U kunt ons ook bellen, mailen of app-en.