Terug

Kennisbank

Wanneer begin ik met betalen?

20 april 2023

betalen voor nieuwbouwwoning | NHG

Wanneer begin ik met betalen?

Als je een nieuwbouwwoning koopt, weet je van tevoren niet precies wanneer je hypotheek gaat betalen. Dit hangt af van de datum waarop de grond wordt overgedragen. Maar wat zijn eigenlijk de maandlasten voor je hypotheek tijdens de bouwperiode? En welke dubbele lasten kun je verwachten als je al een koop- of huurwoning hebt? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over hypotheeklasten tijdens nieuwbouw.

Hypotheeklasten tijdens de bouw

Zodra je de hypotheekakte bij de notaris hebt ondertekend, komt het hypotheekbedrag beschikbaar en moet je elke maand hypotheekrente en -aflossing betalen. Tijdens de bouw betaal je elke maand hypotheekrente en eventueel aflossing over het totale hypotheekbedrag. 

Tegelijkertijd ontvang je ook rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit. In de beginfase van de bouw zijn de hypotheekrente en de depotrente ongeveer even hoog. Maar naarmate de bouw vordert en je de bouwrekeningen uit het bouwdepot betaalt, raakt het depot steeds leger en ontvang je steeds minder depotrente. Je hypotheeklasten worden dus steeds hoger.

Het is verstandig om vooraf een inschatting te maken van de maandlasten voor je hypotheek tijdens de bouwperiode. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken of je de hypotheeklasten tijdens de bouwperiode kunt dragen.

Dubbele lasten tijdens nieuwbouw

Als je al een koop- of huurwoning hebt, krijg je tijdens de bouwperiode te maken met dubbele lasten. Je moet immers de hypotheeklasten voor je huidige woning blijven betalen, terwijl je ook de hypotheeklasten voor je nieuwbouwwoning moet voldoen. Dit kan een flinke financiële belasting zijn. 

Het is daarom verstandig om vooraf te berekenen of je deze dubbele lasten kunt en wilt dragen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Het is vaak mogelijk om de rente van je oude hypotheek, je nieuwe hypotheek en eventueel een overbruggingskrediet af te trekken van de belasting. Dit kan een groot verschil maken in de maandlasten die je moet betalen.

Precies weten wat er in jouw situatie mogelijk is? We brengen je graag in contact met een hypotheekadviseur die bij je past!

 

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Als nieuwbouwspecialist staan we voor je klaar!
Lees meer over nieuwbouw
Bekijk ons aanbod nieuwbouwprojecten!
Alle projecten bekijken