Terug

Kennisbank

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?

21 maart 2023

Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging? | Olsthoorn Makelaars

Het kopen van een huis is een grote stap. Tijdens een bezichtiging van een huis is het belangrijk om op bepaalde zaken te letten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten als je een huis voor de eerste keer gaat bezichtigen.

De locatie

Eén van de belangrijkste factoren om te overwegen. Het is belangrijk om te bepalen of de locatie geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld: is het huis in de buurt van je werk of de school van je kinderen? Is het huis gelegen in een veilige buurt met voldoende voorzieningen in de buurt zoals supermarkten, restaurants en openbaar vervoer?

De staat van onderhoud

Let op eventuele gebreken en tekortkomingen zoals scheuren in muren, lekkages, vochtplekken en dergelijke. Hier is een aankoopmakelaar van grote meerwaarde, die weet precies waar je op moet letten. Het is ook aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren om er zeker van te zijn dat je geen grote investeringen hoeft te doen in de toekomst.

De indeling van het huis

Kijk goed naar de indeling van het huis en probeer je voor te stellen of het huis past bij jouw persoonlijke woonstijl. Is er voldoende ruimte voor jou en je gezin? Is er voldoende opbergruimte en zijn er genoeg kamers?

De staat van de keuken en badkamer

Dit zijn vaak de duurste kamers in een huis om te verbouwen. Het is daarom belangrijk om de staat van deze ruimtes goed te beoordelen. Bekijk de kwaliteit van de apparatuur en de staat van het sanitair. Bedenk ook of de keuken en badkamer passen bij jouw persoonlijke stijl en smaak.

De omgeving van het huis

Zijn er genoeg parkeermogelijkheden? Is er sprake van veel geluidsoverlast? Is er voldoende privacy? Let ook op eventuele obstakels in de omgeving, zoals een drukke weg of een hoogspanningsmast. Je aankoopmakelaar weet ook wat de plannen zijn in de toekomst voor deze wijk; kun je eventueel bouwactiviteit verwachten?

De energieprestaties van het huis

Kijk naar de isolatie, ventilatie, verwarming en de aanwezigheid van dubbel glas. Een energiezuinig huis kan namelijk aanzienlijk schelen in de energierekening en is bovendien beter voor het milieu.

De prijs

Een belangrijke factor. Een aankoopmakelaar kent de markt en beschikt over data om de vraagprijs van het huis te vergelijken met andere huizen in de omgeving. Zo weet je wat een realistisch bod is en voorkom je dat je in je enthousiasme te veel betaalt.

Oplevering

Vraag ook wat de gewenste opleverdatum is voor de verkopers, dan weet je of dit aansluit op je persoonlijke situatie. En om te voorkomen dat je later voor verrassingen komt te staan, vraag je ook altijd of er nog bijzonderheden zijn. 

 

Ben je enthousiast over de woning? Probeer dan een tweede bezichtiging in te plannen en neem iemand mee die tijdens de bezichtiging let op de bouwkundige staat van de woning, bijvoorbeeld een aankoopmakelaar.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Neem ik een aankoopmakelaar mee naar de bezichtiging?
Lees waarom dit verstandig is
Eerst weten wat je huidige woning waard is?
Doe de gratis waardecheck