Terug

Kennisbank

Kan ik ook geld lenen voor verbouwen?

21 april 2023

Kan ik ook geld lenen voor verbouwen?

Kan ik ook geld lenen om te verbouwen? Bijvoorbeeld voor een aanbouw, nieuwe badkamer of keuken? 

Wanneer je een huis koopt, wil je misschien ook verbouwingen aanbrengen om het aan jouw behoeften en wensen te laten voldoen. Er zijn verschillende opties om deze verbouwingen te financieren. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste mogelijkheden die je hebt.

Hypotheekverhoging

Als je extra geld wilt lenen om te verbouwen, kun je een hypotheekverhoging overwegen. Dit betekent dat je meer geld leent bovenop je bestaande hypotheek. De rente op deze lening is vaak lager dan de rente op andere leenvormen, omdat de lening is gekoppeld aan je huis. Maar let op: je zult wel hogere maandlasten hebben en mogelijk extra kosten, zoals notariskosten en taxatiekosten.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kan ook een optie zijn als je slechts een klein bedrag wilt lenen voor een beperkte verbouwing. Dit betekent dat je een vast bedrag leent en dit bedrag gedurende een bepaalde periode terugbetaalt, inclusief rente. De rente op een persoonlijke lening is meestal hoger dan de rente op een hypotheekverhoging, omdat de lening niet gekoppeld is aan je huis.

Bouwdepot

Als je een hypotheek afsluit voor de aankoop van je huis, kun je ervoor kiezen om een bouwdepot te openen. Hierin kun je geld reserveren voor de verbouwing van je woning. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen uit het bouwdepot. Dit is een handige optie als je nog niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouwing en je niet alles in één keer wilt lenen.

Duurzaamheidslening

Als je jouw woning duurzamer wilt maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van de woning, kun je in aanmerking komen voor een duurzaamheidslening. Dit is een lening tegen een lage rente, speciaal bedoeld voor energiebesparende maatregelen in huis. De voorwaarden en rente van deze lening verschillen per gemeente, dus informeer hiernaar bij jouw gemeente.

Subsidies

Tot slot zijn er ook verschillende subsidies beschikbaar voor woningverbetering. Zo kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een subsidie als je jouw woning energiezuiniger maakt. Ook zijn er soms subsidies beschikbaar voor specifieke verbouwingen, zoals het vervangen van een asbestdak. Informeer bij jouw gemeente of provincie naar de beschikbare subsidies.

 

Kortom, er zijn verschillende financiële mogelijkheden beschikbaar om jouw woningverbouwing te financieren. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet naar de voorwaarden en rentetarieven voordat je een beslissing neemt. We helpen je graag, door je in contact te brengen met een passende financieel adviseur!

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Meer weten over jouw financiële mogelijkheden?
Neem contact met ons op
Meer weten over het verduurzamen van je woning?
Alle verduurzamende maatregelen op een rij