Terug

Kennisbank

Hoe belangrijk is het energielabel?

21 april 2023

Hoe belangrijk is het energielabel?

Hoe belangrijk is het energielabel?

Bij de aan- of verkoop van een huis is het goed om rekening te houden met het energielabel. Het label geeft namelijk aan hoe energiezuinig een woning is en wat de bijbehorende kosten zijn. Het hebben van een goed energielabel kan dan ook een voordeel zijn bij het verkopen van een huis. In dit artikel zullen we bespreken waarom het energielabel belangrijk is, hoe het label werkt en wat de voordelen zijn van een goed energielabel.

Waarom is het energielabel belangrijk?

Het energielabel is belangrijk omdat het een goede indicatie geeft van hoe energiezuinig een woning is. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de bewoners. Een energiezuinige woning verbruikt namelijk minder energie en daardoor zijn de energiekosten lager. Dit is niet alleen gunstig voor de bewoners zelf, maar het draagt ook bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van de overheid.

Hoe werkt het energielabel?

Het label wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren, waaronder de isolatie van de woning, de verwarmingsinstallatie en de aanwezigheid van zonnepanelen. Het label wordt bepaald door een erkend deskundige, die de woning ter plaatse inspecteert en de verschillende factoren in kaart brengt. Het energielabel wordt vervolgens vastgesteld op een schaal van A tot G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig. Er zijn ook woningen met een A+ tot zelfs een  A++++-label. Deze zijn het energiezuinigst.

Het hebben van een goed energielabel kan bijdragen aan de verkoopbaarheid van de woning. Potentiële kopers vinden het vaak belangrijk dat een woning energiezuinig is en zijn bereid hier meer voor te betalen.

Van gedachten wisselen? We staan voor je klaar!

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Meer weten over het verduurzamen van je woning?
Alle verduurzamende maatregelen op een rij
Welk energielabel heeft mijn huis?
Zo kom je er achter