Terug

Kennisbank

Eerst mijn huis verkopen, of eerst een huis kopen?

10 maart 2023

Eerst mijn huis verkopen of eerst kopen? Eerst verkopen of eerst kopen?

Ga je eerst je huis verkopen, of ga je eerst kopen?

Voordat je deze keuze maakt, is het handig om te weten hoe de huidige situatie is op de woningmarkt. De agenda’s van onze bestaande bouw-makelaars zijn goed gevuld met bezichtigingsafspraken en aan het aantal woningen dat we verkopen, zien we dat er nog steeds vertrouwen is bij het grote deel van de mensen. Woningen worden nog steeds rond de vraagprijs verkocht en zoekers die zich nu op de markt bevinden zijn serieus geïnteresseerd. 

Wel zijn kopers wat afwachtend en zien we nu vaker dat ze eerst hun huidige woning verkopen en daarna pas een woning aankopen. Dat is een verschil met de voorgaande jaren. Momenteel neemt het aanbod toe, dus is er meer keuze voor woningzoekenden, die nu ook beter in staat zijn om te onderhandelen over de prijs.

Twijfel je of je eerst gaat kopen of verkopen? Neem deze factoren mee in je beslissing:  

Financiële situatie

Verkoop je eerst je woning voordat je een nieuwe koopt, dan voorkom je dat je dubbele hypotheeklasten hebt en dat je in financiële problemen komt als je huidige huis niet snel verkoopt. Je weet immers de opbrengst al en daarmee wat je financiële mogelijkheden zijn voor je nieuwe woning.

Marktomstandigheden

In een verkopersmarkt, met meer vraag dan aanbod, dan kan het verstandiger zijn om eerst je nieuwe huis te kopen, voordat de prijzen stijgen of voordat je gewenste woning verkocht is. Wanneer er minder gegadigden voor het bestaande aanbod zijn, hebben de kopers een stevige onderhandelingspositie. In een zogenoemde kopersmarkt zien we dat huiseigenaren vaak eerst hun huidige woning verkopen voordat ze een nieuwe aankopen. Hierdoor verminder je het risico dat de huidige woning niet verkocht wordt tegen een goede prijs.

Timing

Als je een nieuwe woning nodig hebt voor een bepaalde datum, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing voor werk of een groeiend gezin, kan het verstandiger zijn om eerst je nieuwe huis te kopen en daarna je huidige huis te verkopen. Dit vermijdt dat je in een lastig tijdsbestek geplaatst wordt.

Persoonlijke voorkeur

Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze of je eerst je huis wilt verkopen of eerst een nieuwe wilt kopen. Het is belangrijk om de bovenstaande factoren in overweging te nemen, maar ook om na te denken over je eigen situatie en wat voor jou het beste werkt.

 

Tip! Wil je eerst peilen hoe je woning in de markt ligt? Dan is onze ‘Binnenkort-te-koop’-pagina een goed idee. Door je woning hierop te plaatsen met een door onze makelaars aanbevolen prijsrange, kun je zien hoeveel woningzoekenden er in beweging komen voor jouw woning. De woning kan al bezichtigd worden en ook kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. 

Via onze gratis waardecheck krijg je een indicatie van de huidige waarde van je woning. Vind je het fijn om eens van gedachten te wisselen over het juiste moment van verkoop en een nauwkeurige waardebepaling ontvangen van onze makelaars? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende afspraak.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Weten welke woningen er binnenkort te koop komen?
Bekijk binnenkort te koop
Weten wat jouw huis waard is?
Doe de gratis waardecheck