Terug

Kennisbank

De woningmarkt koelt af, wat betekent dat voor mij?

09 maart 2023

De woningmarkt koelt af

De woningmarkt koelt af, wat betekent dat voor mij?

De huizenmarkt komt uit een overspannen situatie en is nu aan het normaliseren; de woningmarkt koelt af en wordt rustiger en ruimer. Waar er de afgelopen jaren maar mondjesmaat nieuw woningaanbod vrijkwam, nam het aanbod het afgelopen kwartaal krachtig toe: het woningaanbod in Nederland is in het 4e kwartaal 2022 meer dan verdubbeld ten opzichte van het 4e kwartaal 2021.

Ook de tijd van extreme prijsstijgingen lijkt achter ons te liggen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het 4 e  kwartaal van 2022 gedaald met 3,7 % ten opzichte van een kwartaal daarvoor. Voor het eerst sinds 9 jaar daalt de gemiddelde landelijke verkoopprijs op jaarbasis met 6,4%. Dit laat een omslagpunt zien ten opzichte van het afgelopen jaar, toen de huizenprijzen juist zo’n 20% op jaarbasis stegen. Ondanks deze daling is 45% van alle verkochte woningen in het 4e kwartaal 2022 boven de vraagprijs verkocht. Het duurt gemiddeld 30 dagen voordat een woning is verkocht. Een kwartaal eerder was dit 27 dagen. (bron: NVM)

Is het dan nog wel verstandig om je huis nu in verkoop te zetten?

Dat kan zeker. De invloed van de gestegen hypotheekrente, de hoge energiekosten en inflatie halen de gekte uit de markt. Het gevolg
is dat de keuzemogelijkheden voor kopers toenemen. Zoekers die zich nu op de markt bevinden zijn serieus geïnteresseerd. Het is niet meer zo dat er 30 kijkers per dag komen, maar woningen worden nog steeds voor een goede prijs, dus rond de vraagprijs, verkocht.

Kortom: de markt is nu duidelijk in beweging en in deze veranderende markt is een professionele ondersteuning bij verkoop of aankoop juist van belang. Hier eens verder over praten? Neem contact met ons op, we staan voor je klaar!

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Op zoek naar een nieuwe woning in het Westland, Den Haag, Rijswijk of Delft?
Bekijk ons woningaanbod
Weten welke woningen er binnenkort te koop komen?
Bekijk binnenkort te koop