Delft

Het Nuon Solar Team van de TU Delft en de oude schilders, zoals Johannes Vermeer, maken van Delft een bekende Nederlandse stad,  naast natuurlijk het alom beroemde Delfts blauwe aardewerk en het historische centrum waar in de Nieuwe Kerk de Oranjes worden bijgezet. Toch is het slechts een middelgrote stad gelegen tussen de twee grote steden Den Haag en Rotterdam. Het is een echte kennis- en studentenstad met onder andere de TU Delft en de hogeschool Inholland Delft en diverse bedrijven en instituten bij welke kennis en innovatie een hoofdrol spelen, zoals bijvoorbeeld DSM, maar ook TNO en Deltares.  Die combinatie van historie, cultuur, wetenschap en bedrijvigheid maken deze stad tot een interessante en aantrekkelijke stad om te bezoeken en om in te wonen.

Delft door de tijd heen

Tegen het einde van de hoge Middeleeuwen kreeg Delft zijn stadsrechten. Handel en nijverheid maakten het tot een van de grootste steden in het toenmalige Holland. De eigen zeehaven die Delft had in Delfshaven, dat tegenwoordig een stadsdeel van Rotterdam is, maakte dit onder andere mogelijk.

In de zestiende eeuw werd echter een groot deel van Delft verwoest door een grote brand. De Tachtigjarige Oorlog in diezelfde eeuw deed Delft ook geen goed. Delft was echter een centrum van verzet tegen de Spanjaarden en wist zich te onttrekken aan het Spaanse gezag. Dat is ook een van de redenen dat Prins Willem van Oranje in Delft verbleef waar hij in het Prinsenhof op 10 juli 1584 werd vermoord door Balthasar Gerards.

Maar in de zeventiende eeuw bloeide Delft opnieuw op. De VOC kwam op en Delft zond meerdere malen per jaar zijn eigen vloot uit naar het Oosten om onder andere specerijen, Chinees porselein en andere luxe goederen te importeren. Het Chinese porselein dat Delft importeerde stond aan de basis van het Delfts blauwe aardewerk. In deze tijd woonden ook belangrijke schilders en wetenschappers in Delft zoals Johannes Vermeer en Antonie van Leeuwenhoek. In 1654 verwoestte een grote ontploffing van een opslagplaats voor buskruit de Delftse stad opnieuw.

Na de opbloei tijdens de Gouden eeuw werd Delft als grote stad ingehaald door Den Haag als bestuursstad en Rotterdam als havenstad. Pas in de negentiende eeuw, toen er zich nieuwe industrieën vestigden zoals de Giste- en Spiritusfabriek en Calvé, en door de komst van de trein werd Delft weer aantrekkelijk. En natuurlijk zorgde ook de voorloper van de TU Delft hiervoor. Tot in de huidige tijd is Delft dan ook een kennisstad en studentenstad gebleven of zoals de slogan van Delft zegt: Een stad van innovatie!

Voorzieningen en recreatie

Als stad tussen Den Haag en Rotterdam kent Delft volop voorzieningen in de stad zelf en in de omgeving. De bereikbaarheid van deze twee steden is door de ligging van Delft aan de A13 en de A4 ook erg goed. Naast de noodzakelijke scholen, supermarkten en medische voorzieningen zijn er meer dan genoeg leuke winkeltjes, sport- en muziekverenigingen. Uiteraard ontbreken ook theater, musea en restaurantjes niet. Het historische centrum dat elk jaar vele toeristen uit het binnen- en buitenland trekt is een bezienswaardigheid op zich. Hier kan men wandelen, maar ook met een waterfiets of een bootje door de grachten heen varen. Voor een prachtig uitzicht kan de toren van de Nieuwe Kerk in het centrum worden beklommen en in museum Prinsenhof kan men zien waar prins Willem van Oranje heeft gewoond en is vermoord.

Daarnaast heeft Delft de afgelopen jaren ook stevig geïnvesteerd in de spoorzone in het centrum. De trein is nu ondergronds en er is een mooi nieuw station verrezen. Ook de oude gracht die hier vroeger lag is weer hersteld. In dit gebied vindt nu veel nieuwbouw plaats. Verder zijn er in en rondom Delft meerdere groen- en natuurgebieden zoals de Delftse Hout en natuurlijk zijn ook het strand en de duinen dichtbij.

Ook wonen in Delft?

Lijkt Delft u een mooie stad om te wonen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Olsthoorn Makelaars voor meer informatie over de woonmogelijkheden in Delft en omgeving. U kunt ook direct ons woningaanbod in Delft bekijken op de website.

Hebben we geen geschikt aanbod voor u? Natuurlijk kunt u ook dan contact met ons opnemen om alsnog uw droomwoning te vinden. Samen met u kunnen onze specialisten een zoekprofiel opstellen van uw woonwensen en u zo begeleiden naar uw droomwoning. Heeft u deze gevonden? Dan helpen wij u ook graag bij de aankoop van deze woning.

 

Plaatsinformatie
56.904

Woningen

101.034

Inwoners

0%

Koopwoningen

0%

Huurwoningen

Leeftijdsopbouw Delft Landelijk
100%

0-14 jaar

15-24 jaar

25-44 jaar

45-64 jaar

65+ jaar

Huishoudens Samenstelling (%)

Delft tov. Landelijk

Eenpersoons
56
36
Meerpersoons
22
29
Meerpersoons met kinderen
21
34
Werk en inkomen

Werk, inkomen en uitkeringen in Delft tov. Landelijk

Betaald werk
0
12.9 mln.
Uitkeringen
0
1.6 mln.
Gemiddeld inkomen
0
30.000
Waarde

Gemiddelde WOZ-waarde in Delft tov. Landelijk

€ 0
€ 206.000
Bron: CBS
Kaart
1/1
Aanbod
Openbaar vervoer
Voorzieningen
Scholen
Woningen in Delft

Er zijn 75 koopwoningen gevonden in Delft

Nieuwbouw Delft

Er zijn 4 nieuwbouwprojecten gevonden in Delft

Aanbod per type in Delft
Verkochte en verhuurde woningen in Delft

Er zijn 5 verkochte koopwoningen gevonden in