Terug

Post

Bod zonder voorwaarden: geen garantie op succes.

Gert-Jan Olsthoorn

|

14 december 2021

“Laat dat financiële voorbehoud maar zitten, dan krijg ik het huis wel.”

Er is momenteel zo’n tekort aan woningen, dat potentiële kopers erg ver gaan om een huis te bemachtigen. De bouwkundige keuring wordt achterwege gelaten, of er wordt een bod gedaan zonder voorbehoud van financiering. Heb je je huiswerk niet goed gedaan, dan kan dit flinke risico’s met zich meebrengen. En dat terwijl relevante voorwaarden helemaal geen belemmering hoeven te zijn. Belangrijker is dat je open en eerlijk bent over je financiën en je bedoelingen. Een persoonlijk adviesgesprek met een hypotheekadviseur is een must; dan heb je goed inzicht in je mogelijkheden.

De verkoper beslist
Als verkoopmakelaar onderzoek ik altijd de bieders op geschiktheid. Door tijdens de bezichtigingen in gesprek te gaan, krijg ik al een goed beeld. Hebben aspirant-kopers alleen online een financiële check gedaan en bieden ze vervolgens zonder voorwaarden? Dan is er een kans dat de financiering niet rondkomt en men zich in de bedenktijd terugtrekt. Dit bespreek ik ook met de verkoper. En dat is degene die, na advies van de makelaar, bepaalt naar wie het huis gaat.

Begeleidend schrijven
Een goede tip: zorg voor een begeleidend schrijven waarin je aangeeft waarom je zo graag in het huis wilt wonen. Als de biedingen ongeveer gelijk zijn, maakt een persoonlijke noot in deze markt toch nog het verschil. Heb je aan tafel gezeten met een financieel adviseur? Laat dit ook weten en het liefst met een schrijven van hem of haar, met onderbouwing van je financiële situatie. Voor de verkoper is het net zo spannend als voor de bieder(s). Zekerheid bieden heeft dus zijn voordelen.

Gert-Jan Olsthoorn