Terug

Post

Stap 3: Succesvol een huis kopen? Maak het verschil tijdens de bezichtiging!

14 oktober 2022

Stappenplan: maak kans tijdens de bezichtiging

De stap zetten naar een nieuw thuis kan veel vragen oproepen. Waar begin je en wat moet je allemaal doen? Gert-Jan Olsthoorn van Olsthoorn Makelaars, vertelt je er meer over in deze serie blogs, en geeft je een handig stappenplan met daarin 5 tips om jouw kans op een succesvolle aankoop te vergroten.

Kun je tijdens een bezichtiging al iets doen om je kans op de woning te vergroten?

Absoluut! Bij de meeste makelaars krijg je voorafgaand aan de afspraak al informatie over de woning toegestuurd. Lees alles goed door, ook de vragenlijst die is ingevuld door de verkopers. Verken ook de omgeving voordat de bezichtiging plaatsvindt, zodat je bijvoorbeeld al weet hoe de zonligging is en hoe het met de parkeergelegenheid is gesteld. Bedenk welke vragen je nog hebt, en stel deze tijdens de bezichtiging aan de makelaar. Zo laat je zien dat je serieuze interesse hebt, en dat je je huiswerk hebt gedaan. Vraag ook wat de gewenste opleverdatum is voor de verkopers, dan weet je of dit aansluit op je persoonlijke situatie. En om te voorkomen dat je later voor verrassingen komt te staan, vraag je ook altijd of er nog bijzonderheden zijn. Ben je enthousiast over de woning? Probeer dan een tweede bezichtiging in te plannen waarbij je iemand meeneemt die bouwkundig onderlegd is, bijvoorbeeld een aankoopmakelaar.

Vroeger hoorde je wel eens: “Nooit laten merken dat je enthousiast bent hoor. Dan betaal je de hoofdprijs.” Is dat nog steeds zo?

Als een makelaar op een middag meerdere kijkers voor een woning ontvangt, val je juist op in positieve zin door een leuke sfeer te scheppen tijdens de bezichtiging. Natuurlijk wil elke verkoper de hoogste prijs, maar als hij de keuze heeft om het aan leuke, enthousiaste mensen te verkopen of aan kopers waarbij de makelaar vermoedt dat het een moeizaam verkooptraject gaat worden, dan gaat het niet meer om de laatste 1000 euro.

Is dit ‘m? Je droomwoning? Lees dan de volgende blog, over het uitbrengen van een aantrekkelijk bod!