Terug

Kennisbank

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

11 april 2023

Ontbindende voorwaarden

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden in een koopovereenkomst die aangeven dat de koop van de woning kan worden ontbonden onder bepaalde omstandigheden. Dit betekent dat als aan de gestelde voorwaarden niet wordt voldaan, de koop niet doorgaat en de overeenkomst nietig wordt verklaard.

In de koopovereenkomst

Er zijn verschillende soorten ontbindende voorwaarden die je in een koopovereenkomst kunt laten opnemen. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld het niet rond krijgen van de financiering of het niet doorstaan van de bouwkundige keuring.

Stel dat je niet in staat bent om een hypotheek te krijgen voor de woning. Of dat uit de bouwkundige keuring blijkt dat er veel extra kosten gemaakt moeten worden om de woning in goede staat te krijgen. Dan kun je besluiten om de koop te ontbinden. In dat geval krijg je de eventuele aanbetaling en andere betaalde kosten terug en gaat de woning niet naar jou.

Het is belangrijk om deze voorwaarden op te laten nemen in de koopovereenkomst. Dit beschermt je tegen financiële risico's en onverwachte kosten. Het kan echter wel invloed hebben op de onderhandelingen over de koopprijs, als er veel voorwaarden in de overeenkomst worden opgenomen.

 

Het is daarom belangrijk om samen met je makelaar te bekijken welke ontbindende voorwaarden voor jou van belang zijn en in welke mate ze van invloed zijn op de koopprijs. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en voorkom je onaangename verrassingen achteraf. We staan voor je klaar!

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Op zoek naar een nieuwe woning in het Westland, Den Haag, Rijswijk of Delft?
Bekijk ons woningaanbod
Meer weten over de koopovereenkomst?
We leggen het koopcontract uit