Terug

Kennisbank

Wat zijn maatregelen om de hoge energieprijzen te compenseren?

21 april 2023

Wat zijn maatregelen om de hoge energieprijzen te compenseren? 

Door je woning te verduurzamen kun je niet alleen geld besparen op je energierekening, je levert ook een positieve bijdrage aan het milieu en je woningwaarde kan erdoor stijgen. Ook duurzamer wonen? We helpen je graag op weg! Met de vrijblijvende online HuisScan van homeQgo ontdek je binnen enkele minuten hoe jij je huidige woning kunt verduurzamen. Bovendien krijg je meteen een indicatie van de kosten en de terugverdientijd en is het mogelijk om vrijblijvend offertes te ontvangen van ervaren en betrouwbare installateurs in jouw regio.

Welke verduurzamende maatregelen zijn er?

Isolatie

Er zijn veel manieren om je woning duurzamer en energiezuiniger te maken, maar zonder goede isolatie heeft dat weinig zin. Het is dan ook verstandig om hiermee te beginnen. Met goede isolatie blijft de warmte langer binnen en de kou langer buiten. Zelf kun je eenvoudig aan de slag met het dichten van kieren en tochtgaten: geen grote aanslag op je portemonnee en het levert direct resultaat op. Daarnaast zijn er andere maatregelen, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Dit is een grotere investering en de aanpassingen aan je woning zijn groter, maar ze zorgen wel voor een fikse besparing op je energierekening. Heb je nog enkel glas? Kies dan voor HR++ of zelfs HR +++ glas (hoogremendementsglas); dit isoleert extra goed. Hoe groter het aantal plussen in de naam, hoe hoger de isolatiewaarde.

Energie opwekken door middel van zonnepanelen

Als je zonnepanelen installeert, bespaar je flink op je stroomverbruik. Een gemiddelde installatie met 12 zonnepanelen kost rond de €5.000,-. Dit verdien je in ongeveer 6- tot 7 jaar terug en daarna heb je gratis stroom van eigen dak. Bekijk hiervoor deze berekening. De terugverdientijd kun je nog verkorten door btw terug te vragen.

Warmtepomp

Is je CV-ketel aan vervanging toe? Overweeg dan om de ketel te vervangen voor een warmtepomp. Hiermee kun je helemaal zonder gas, omdat er energie (warmte)  gebruikt wordt uit de bodem, de buitenlucht of het grondwater. Deze warmte wordt omgezet in een bruikbare temperatuur om je woning mee te verwarmen. Een duurzame én zuinige manier om je woning warm te houden. Voor een minder grote investering bestaan er ook hybride warmtepompen, die je kunt koppelen aan je huidige CV-ketel.

Groene buitenruimtes

Hoe meer tegels je in de tuin hebt, hoe meer je buitenruimte opwarmt tijdens hete dagen. Grote kans dat je vervolgens binnen in de airco of bij de ventilator gaat zitten, met extra energieverbruik en belasting van het milieu tot gevolg. Een oplossing is het planten van meer groen en meer bomen, die zorgen voor verkoeling en schaduw. 

 

Tot slot: wil je eens van gedachten wisselen welke verduurzamende maatregelen het beste bij jouw situatie passen? Onze makelaars geven je graag gratis en vrijblijvend advies.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Meer weten over het verduurzamen van je woning?
Alle verduurzamende maatregelen op een rij
Welk energielabel heeft mijn huis?
Zo kom je er achter