Terug

Kennisbank

Wat staat in de koop- en aannemingsovereenkomst?

20 april 2023

Wat staat in de koop- en aannemingsovereenkomst?

Als je een nieuwbouwwoning koopt, teken je een koop-aannemingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarin alle afspraken tussen de koper en de projectontwikkelaar en/of aannemer staan. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van een koop-aannemingsovereenkomst en waar je op moet letten bij het tekenen van de overeenkomst.

Wat is een koop- en aannemingsovereenkomst?

Een koop-aannemingsovereenkomst is een combinatie van een koopcontract voor de grond en een aannemingsovereenkomst voor de bouw. In de overeenkomst staan de rechten en plichten van de koper en de verkopende partij. Vaak zijn de contracten niet gecombineerd en moet je twee losse contracten tekenen, wat betekent dat je met meerdere partijen te maken hebt.

Wat staat er in de koop- en aannemingsovereenkomst?

  • De koop-aannemingsovereenkomst bevat afspraken over financiële zaken, zoals het totaalbedrag en de afzonderlijke bedragen voor de grond en de woning, de betaaltermijnen, het wettelijke opschortingsrecht (5%-regeling) en de bouwrente. 
  • Ook staan er afspraken in over de bouw, het aantal werkbare werkdagen en de oplevering. 
  • Garantie- en waarborgregelingen, zoals bijvoorbeeld die van SWK, Woningborg en Bouwgarant. Controleer of de projectontwikkelaar of aannemer is aangesloten bij een van deze instanties. Zo ben je – na ontvangst van het waarborgcertificaat – beschermd tegen de gevolgen van een faillissement van de aannemer tijdens de bouw. Bovendien heb je de zekerheid dat gebreken die je na oplevering ontdekt ook worden hersteld. Ook als de aannemer inmiddels failliet zou zijn.
  • Een ander belangrijk aspect van de koop- en aanneemovereenkomst is het meer- en minderwerk. Dit zijn de extra opties die je als koper hebt om de woning aan te passen aan jouw wensen. 
  • Ontbindende voorwaarden, zoals een voorbehoud van financiering. Als je de financiering niet rond kunt krijgen, dan kun je hierdoor binnen een bepaalde termijn nog van de koop afzien.
  • De koop-aannemingsovereenkomst gaat pas in als aan de opschortende voorwaarden is voldaan, zoals het minimum aantal verkochte woningen in het nieuwbouwproject. 

Onze nieuwbouwspecialisten nemen de tijd om de koop- en aannemingsovereenkomst met je door te nemen. Het is van belang dat je alle informatie begrijpt en dat je vragen stelt als dat nodig is.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Als nieuwbouwspecialist staan we voor je klaar!
Lees meer over nieuwbouw
Bekijk ons aanbod nieuwbouwprojecten!
Alle projecten bekijken