Terug

Kennisbank

Wanneer start de bedenktijd?

11 april 2023

Wanneer start de bedenktijd? | Olsthoorn Makelaars

Wanneer start de bedenktijd?

Heb je de koopovereenkomst getekend? Dan heb je recht op bedenktijd. Maar wanneer start de bedenktijd en hoe lang heb je de tijd om je te bedenken?

De bedenktijd is een wettelijke termijn die geldt bij de aankoop van een woning. Het geeft de koper het recht om binnen een bepaalde periode na het tekenen van de koopovereenkomst alsnog af te zien van de koop, zonder daarvoor een boete te hoeven betalen of een andere reden te hoeven geven.

De bedenktijd begint op de dag na het ontvangen van een kopie van de ondertekende koopovereenkomst door de koper en duurt in totaal 3 dagen, waarbij de dag van ontvangst van de kopie niet meegerekend wordt. Dus als de koper bijvoorbeeld op maandag de kopie ontvangt, dan eindigt de bedenktijd op donderdag om middernacht. Het is belangrijk om te weten dat als de bedenktijd in het weekend of op een feestdag eindigt, deze automatisch verlengd wordt tot de eerstvolgende werkdag. 

Tijdens deze periode kan de koper de koopovereenkomst ontbinden door middel van een schriftelijke verklaring aan de verkoper. De koper hoeft hierbij geen reden op te geven voor de ontbinding.

Heb je hier vragen over? Onze deskundige makelaars staan voor je klaar! Neem contact met ons op.

 

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Liever de onderhandelingen samen met een aankoopmakelaar doen?
Aankoopmakelaar inschakelen
Meer weten over de koopovereenkomst?
We leggen het koopcontract uit