Terug

Kennisbank

Wanneer ben ik in onderhandeling?

11 april 2023

Wanneer ben je in onderhandeling? | Olsthoorn

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Wanneer je serieus geïnteresseerd bent in het kopen van een huis, is het waarschijnlijk dat je op een gegeven moment in onderhandeling zult gaan met de verkoper. Maar wanneer ben je nu daadwerkelijk in onderhandeling over een huis?

Onderhandeling

In principe begint de onderhandeling zodra je een bod uitbrengt op de woning. Dit bod kan zowel mondeling als schriftelijk worden gedaan. Vanaf dat moment heeft de verkoper de keuze om het bod te accepteren, te weigeren of een tegenvoorstel te doen. Dit tegenvoorstel kan leiden tot verdere onderhandelingen tussen de koper en verkoper. 

Andere partijen

Zolang er nog geen overeenstemming is bereikt en er nog geen koopovereenkomst is ondertekend, is de verkoper vrij om ook met andere partijen te onderhandelen.

Koopovereenkomst

Een belangrijk moment in de onderhandelingen is wanneer er overeenstemming wordt bereikt over de prijs en de voorwaarden van de verkoop. Dit wordt vastgelegd in een koopovereenkomst, waar beide partijen hun handtekening onder zetten. Na het ondertekenen van deze koopovereenkomst geldt een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Dit betekent dat de koper binnen deze periode de mogelijkheid heeft om zonder opgaaf van reden van de koop af te zien. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de koper zich bedenkt of wanneer er onverwachte financiële omstandigheden zijn. Als de koper binnen deze termijn besluit af te zien van de koop, dan dient dit schriftelijk aan de verkoper te worden meegedeeld. 

Heb je hier vragen over? Onze deskundige makelaars staan voor je klaar! Neem contact met ons op.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Meer weten over de koopovereenkomst?
Wij leggen het koopcontract uit
Liever de onderhandelingen samen met een aankoopmakelaar doen?
Aankoopmakelaar inschakelen