Terug

Kennisbank

Hoe bereid je je voor op een bezichtiging?

21 maart 2023

Voorbereiden op een bezichtiging | Olsthoorn Makelaars

Als je een huis gaat bezichtigen, wil je zoveel mogelijk informatie verzamelen over het huis en de omgeving. In dit artikel bespreken we hoe je je goed kunt voorbereiden op een bezichtiging.

Maak een lijst met je wensen en eisen

Dit kan gaan om de locatie van het huis, het aantal kamers, de grootte van de tuin, de staat van onderhoud, de aanwezigheid van een garage of de buurt waarin het huis zich bevindt. Door deze lijst vooraf te maken, kun je gericht zoeken naar huizen die voldoen aan jouw criteria.

Breng je financiële mogelijkheden in kaart

Voordat je een huis gaat bezichtigen, is het belangrijk om een financieel plan te maken. Bekijk je financiële situatie en bepaal wat je maximale budget is. Het is daarbij ook nodig om te weten wat je huidige woning waard is, zodat je eventuele overwaarde mee kunt nemen. Houd daarbij ook rekening met de bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en eventueel een bouwkundige keuring. Als je weet wat je maximale budget is, kun je bepalen of de woning die je wilt gaan bezichtigen ook haalbaar voor je is.

Verken de buurt

Bekijk het huis op Google Maps of nog beter: rijd een rondje door de omgeving, het liefst op verschillende momenten van de dag. Zo kun je alvast een beeld krijgen van de omgeving en de buurt waarin het huis zich bevindt. Bekijk ook of er bijvoorbeeld voldoende parkeermogelijkheden zijn in de buurt, en of er scholen, winkels, openbaar vervoer en andere voorzieningen dichtbij zijn.

Maak een lijst met vragen

Maak een lijst met vragen die je wilt stellen tijdens de bezichtiging. Dit kunnen vragen zijn over de staat van het huis, de omgeving, de buurt of de verkoper. Door deze vragen vooraf te bedenken, weet je zeker dat je niets vergeet en kun je gericht zoeken naar de informatie die je nodig hebt.

Neem een notitieboekje mee

Tijdens de bezichtiging is het handig om een notitieboekje mee te nemen, zodat je de belangrijkste informatie direct kunt noteren. Deze informatie kun je later nog eens rustig teruglezen en bekijken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

 

Heb je een leuke woning gezien in ons aanbod? Neem contact met ons op, we vertellen je graag over de mogelijkheden!

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Ontdek waar je tijdens de bezichtiging op moet letten
Lees onze tips
Een aankoopmakelaar helpt je ook tijdens de bezichtiging.
Aankoopmakelaar inschakelen