Terug

Kennisbank

Zo zit het met de onderzoeksplicht bij het kopen van een woning

28 november 2023

Onderhoud & Verbouwen

Een eigen huis kopen is voor velen de vervulling van een lang gekoesterde droom maar, zoals bij alle belangrijke stappen in het leven, komt ook bij het kopen van een huis een grote verantwoordelijkheid kijken. Een essentieel onderdeel van die verantwoordelijkheid is de onderzoeksplicht, die niet alleen staat voor een goede voorbereiding, maar ook voor het beschermen van je toekomstige thuis en investering.

De balans tussen mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Wanneer je je oog hebt laten vallen op een woning, is het belangrijk om te beseffen dat de verkoop een spel van geven en nemen is wat betreft informatie. De verkoper heeft een mededelingsplicht en geeft je middels een ingevulde NVM-vragenlijst inzicht in de staat van de woning. Deze informatie biedt de structuur waarbinnen je als koper je onderzoek kunt starten. 

Echter, de verkoper spreekt alleen over wat bekend is. Het is aan jou als koper om verder te kijken, zeker als het gaat om zichtbare gebreken. Een loszittende dakpan is bijvoorbeeld niet iets waarover je achteraf kunt klagen; jouw ogen en gezond verstand dienen hier als richtlijn. Bedenk voor een bezichtiging waar je op moet letten. Wij hebben de belangrijkste punten op een rij gezet in het artikel “Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?”. 

De bouwtechnische keuring: jouw zekerheid

Bij een bouwtechnische keuring onderzoekt een bouwkundig expert de staat van een woning, met als resultaat een bouwtechnisch rapport waarin allerlei bouwkundige aspecten en eventuele verborgen gebreken naar voren komen. Een bouwkundige keuring biedt niet alleen inzicht in de bouwkundige staat van het huis, maar het geeft je ook een sterke positie bij onderhandelingen. Kennis over aanstaande onderhoudskosten kan je bod aanzienlijk beïnvloeden en je behoeden voor toekomstige financiële tegenvallers.

Niet alleen bouw, maar ook recht

De onderzoeksplicht reikt verder dan de fysieke toestand van het huis. Juridische aspecten zoals erfdienstbaarheden, erfpacht en rechten van opstal moeten met een fijne kam doorlopen worden. Het nalaten hiervan kan leiden tot onaangename verrassingen, zoals een buurpad door je tuin waarvan je niet op de hoogte was.

Het bestemmingsplan en vergunningen: jouw toekomstvisie

Onderzoeken van het bestemmingsplan biedt een blik op wat wel en niet mag in jouw nieuwe buurt. In een bestemmingsplan worden namelijk de gebruiks- en bouwmogelijkheden voor een gebied vastgelegd. Daarnaast is een controle van afgegeven vergunningen van groot belang. Zo kan je ontdekken of er in het verleden grote verbouwingen zijn geweest en of deze legaal zijn uitgevoerd.

Bodemcheck: niet over het hoofd te zien

Een schone bodem is letterlijk de basis van je huis. Een controle op verontreiniging is een stap die je niet mag overslaan. Gelukkig zijn er hulpmiddelen zoals de website van Rijksoverheid Bodemloket.nl die je hierbij kunnen ondersteunen. Ook bij de gemeente kun je terecht voor informatie. Zo weet je wat de staat is van de bodem van een woning voordat je een bod uitbrengt. 

Laat je ontzorgen

Bij het kopen van een huis moet er veel gebeuren in korte tijd. Onze aankoopmakelaars kunnen jou daarbij helpen, ook in de onderzoeksplicht. Hij of zij kijkt mee naar onder andere het onderhoud, de aanwezigheid van eventuele gebreken en naar noodzakelijke reparaties. Daarnaast kan de aankoopmakelaar onderzoek doen naar bestemmingsplannen, milieuaspecten, relevante gegevens in het Kadaster, status en verplichtingen van de Vereniging van Eigenaren.

Tot slot

De onderzoeksplicht bij het kopen van een huis is niet slechts een formele verplichting; het is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je droomhuis geen verborgen nachtmerrie herbergt. Door grondig onderzoek te verrichten, bescherm je jezelf tegen onvoorziene problemen en leg je de basis voor vele jaren woongenot. De onderzoeksplicht is slechts één stap bij het kopen van een woning. Benieuwd naar het hele stappenplan? Download ons stappenplan voor het kopen van een huis en vergroot je kansen op de woningmarkt. 

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Laat je ontzorgen bij het kopen van een woning!
Schakel een aankoopmakelaar in
Maak een gratis zoekopdracht aan en ontvang direct het nieuwste aanbod in Den Haag, Rijswijk, Delft en Westland.
Doe een gratis zoekopdracht