Terug

Kennisbank

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

21 april 2023

Hypotheekrenteaftrek

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek is een term die je vaak hoort wanneer je een huis gaat kopen en een hypotheek afsluit. Het is een fiscale regeling die bedoeld is om het kopen van een huis te stimuleren en betaalbaar te maken voor de meeste mensen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de hypotheekrenteaftrek, hoe het werkt, wie er recht op heeft en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek is een regeling waarmee huizenbezitters de rente die zij betalen over hun hypotheek kunnen aftrekken van hun belastbaar inkomen. Dit betekent dat zij minder belasting hoeven te betalen over hun inkomen, waardoor zij meer geld overhouden om hun hypotheek af te lossen.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

Als je een huis koopt en een hypotheek afsluit, betaal je elke maand rente aan de bank. Deze rente kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. Het bedrag dat je kunt aftrekken, is afhankelijk van het belastingtarief waarin je valt en de hoogte van je hypotheekrente. Hoe hoger je belastingtarief en hoe hoger je hypotheekrente, hoe meer je kunt aftrekken.

Wie heeft er recht op?

In Nederland heeft bijna iedereen die een eigen woning heeft, recht op hypotheekrenteaftrek. Er is echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld een hypotheek hebben afgesloten om je eigen woning te kopen, te verbouwen of te onderhouden. Ook moet je de hypotheek aflossen binnen een periode van 30 jaar. Daarnaast mag de hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van de woning en moet je de hypotheekrente daadwerkelijk betalen.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van hypotheekrenteaftrek is dat het je maandlasten verlaagt. Je betaalt immers minder belasting, waardoor je meer geld overhoudt om je hypotheek af te lossen. Dit kan vooral in de eerste jaren van je hypotheek erg prettig zijn, omdat je dan nog niet veel hebt afgelost en de rente dus hoog is. Daarnaast kan hypotheekrenteaftrek het kopen van een huis voor veel mensen betaalbaar maken.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Meer weten over jouw financiële mogelijkheden?
Neem contact met ons op
Op zoek naar een nieuwe woning?
Bekijk ons aanbod