Terug

Kennisbank

Huis geërfd: wat komt er bij kijken?

21 april 2023

Huis geërfd: wat komt er bij kijken?

Huis geërfd: wat komt er bij kijken?

Wanneer een geliefde overlijdt, komt er ontzettend veel op je af. Naast het rouwen moeten er allemaal dingen geregeld worden. Heb je (samen met anderen) een huis geërfd? Dan moet er een beslissing worden genomen over de bestemming van de woning, en misschien moet er ook erfbelasting worden betaald. In dit artikel leggen we je uit waar je rekening mee moet houden bij het erven van een woning.

Accepteren of weigeren van de erfenis?

Eerst is het goed om je te beseffen dat je zelf mag kiezen of je de erfenis überhaupt accepteert of weigert. Het erven van een huis klinkt in eerste instantie misschien niet als iets wat je wilt weigeren. Maar in sommige gevallen kan het handig zijn om twee keer na te denken over het accepteren van de erfenis. Zo kan er nog een (hoge) hypotheekschuld op het huis zitten.

Welke opties zijn er bij het erven van een koopwoning?

Heb je ervoor gekozen om de erfenis met daarin de woning te aanvaarden? Dan moet je nu gaan bepalen wat je met de woning wilt doen. Je hebt verschillende opties, afhankelijk van het feit of je de enige erfgenaam bent of dat er meerdere zijn.

  • Ben je de enige erfgenaam? In dat geval heb je drie opties. Je kunt zelf in de woning gaan wonen, je kunt de woning verhuren of je kunt 'm verkopen.
  • Zijn er meerdere erfgenamen? Dan zullen jullie samen moeten bespreken wat jullie met de woning willen doen. Eén van jullie kan in de woning gaan wonen en de rest van de erfgenamen uitkopen. Maar jullie kunnen er ook voor kiezen om het huis te verkopen en het geld dat eruit voortkomt te verdelen.

Wat gebeurt er met een openstaande hypotheekschuld?

Als je de erfenis zuiver hebt geaccepteerd, dan ben je dus ook aansprakelijk voor de schulden - zoals een hypotheekschuld. Zit er inderdaad nog een openstaande hypotheekschuld op de woning, check dan eerst of er een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek is verbonden. Wanneer deze verzekering uitkeert, kun je de hypotheek in zijn geheel - of in elk geval voor een gedeelte - aflossen. Heb je de erfenis beneficiair aanvaard, dan ben je niet aansprakelijk voor een eventuele hypotheekschuld.

Het verkopen van een geërfde woning

Kies je ervoor om de woning te verkopen, doe dit dan het liefst binnen 8 maanden na het overlijden. Na 8 maanden moet je namelijk erfbelasting gaan betalen over de woning, want deze valt dan in je vermogen. En als het bedrag van de verkoop dan niet op je rekening staat, kan dit je problemen opleveren met de Belastingdienst. 

Een succesvolle verkoop van de geëerfde woning?

Olsthoorn Makelaars heeft veel ervaring met het verkopen van een geërfde woning. We kunnen nauwkeurig bepalen wat de verwachte verkoopopbrengst zal zijn en een passende verkoopstrategie bepalen. Ook kunnen we de woning taxeren. Lees alles over het verkoopproces van een woning. 

 

Mogen we je helpen? Neem contact met ons op!

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Heb je een taxatie voor de woning nodig?
Kijk wat wij voor je kunnen betekenen
Wil je de woning verkopen?
Schakel een verkoopmakelaar in