Terug

Post

Huis kopen? Met dit stappenplan en deze tips vergroot je je kans!

12 oktober 2022

Op zoek naar een huis? We helpen je graag op weg met dit stappenplan. Hiermee zorg je voor een goede voorbereiding, die de kans sterk vergroot op het kopen van een huis dat bij je past!  

Huis kopen? Stap 1: Weet de (over)waarde van je huidige woning

Voordat je naar woningen gaat zoeken, moet je weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Een hypotheekadviseur maakt dit inzichtelijk. Een onderdeel van dit hypotheekgesprek is de eventuele overwaarde van je huidige woning. Via ons waarderapport ontvang je direct de geschatte waarde in je mailbox.

TIP! Om echt een goed beeld te krijgen kun je Olsthoorn Makelaars uitnodigen. Wij komen bij je langs om de actuele waarde van de woning te bepalen en alvast te vertellen hoe het verkoopproces eruitziet. Kost niets, je zit nergens aan vast, maar het geeft wel veel duidelijkheid.

 Huis kopen? Stap 2: bepaal je budget

Misschien heb je een snelle check op internet gedaan, waardoor je een idee hebt van je budget. Maar een persoonlijk adviesgesprek met een hypotheekadviseur kan hele andere inzichten geven. Misschien kun je veel meer besteden dan je had gedacht, tegen lagere maandlasten. Dan kun je veel gerichter gaan zoeken, wie weet zelfs in een hogere prijsklasse, wat je kans op een woning ook weer vergroot. Bovendien; als je woningen gaat bezichtigen en je kunt de makelaar vertellen dat je je financiële situatie al helder in beeld hebt, dan weet hij dat je een serieuze kandidaat bent.

TIP! Als je wilt, kunnen we je in contact brengen met één van de hypotheekadviseurs met wie wij regelmatig samenwerken.

Huis kopen? Stap 3: weet waar je moet zoeken

Nu je weet wat je te besteden hebt, kun je gericht gaan zoeken. De meeste mensen beginnen op Funda. Maar niet iedere woning is zichtbaar op Funda. Sommige woningen zijn bijvoorbeeld al verkocht nog voordat ze daar geplaatst worden.

  • Wil je niets missen van het nieuwste woningaanbod, dan is het zaak om ook de websites van de makelaars in de regio in de gaten houden, waar de woningen vaak net eerder op geplaatst worden dan op Funda. Ook vind je hier de woningen die binnenkort te koop komen, maar wel al te bezichtigen zijn.
  • Om te voorkomen dat je urenlang alle sites af moet struinen, hebben wij een handige oplossing: maak een gratis zoekopdracht. Olsthoorn Makelaars kiest er heel bewust voor dat je niet alleen het nieuwste aanbod van ons kantoor in je mailbox krijgt, maar ook dat van alle andere NVM-makelaars in de regio. Zo weet je zeker dat je niets mist.

TIP! Als je je zoekgebied verruimt, vergroot je ook de kans op het vinden van je droomhuis. Ga eens met de auto of fiets de wijken verkennen waar je in eerste instantie nog niet aan gedacht had, maar die vlak bij de locatie liggen waar je zou willen wonen.  

Huis kopen? Stap 4: hier let je op tijdens de bezichtiging

Met een goede voorbereiding vergroot je al tijdens de bezichtiging je kans op de woning. Lees alle informatie vooraf goed door en verken alvast de omgeving. Let hierbij bijvoorbeeld op de zonligging en parkeergelegenheid in de avonduren. Bedenk welke vragen je nog hebt, en stel deze tijdens de bezichtiging aan de makelaar. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent, en dat je je huiswerk gedaan hebt. Vergeet niet te vragen wat de gewenste opleverdatum is, en of er nog bijzonderheden zijn. Dat voorkomt ongewenste verrassingen.

TIP! Als een makelaar veel kijkers ontvangt, zorg dan dat je eruit springt door een fijne sfeer te creëren. Natuurlijk wil elke verkoper de hoogste prijs, maar als hij de keuze heeft om het aan leuke, enthousiaste mensen te verkopen of aan kopers waarbij de makelaar vermoedt dat het een moeizaam verkooptraject gaat worden, dan gaat het niet meer om de laatste 1000 euro.

 Huis kopen? Stap 5: een goed bod uitbrengen

Is dit ‘m? De droomwoning die past binnen je financiële mogelijkheden? Dan kun je een bod doen.

  • Zorg dat jouw bod qua hoogte en voorwaarden zo goed is, dat je de concurrentie achter je laat. Twijfel je of de vraagprijs te hoog of te laag is en wat een passend bod is? Raadpleeg een makelaar! Ook kun je het adres invoeren bij de gratis waardebepaling op onze site, om zo een indicatie te krijgen van de woningwaarde.
  • Wordt het een inschrijving? Dan kun je voor een bepaalde datum/tijd schriftelijk een eenmalig voorstel doen. Bied direct het eindbedrag wat je maximaal wilt betalen. Zo krijg je later geen spijt als je hoort dat je er net naast zat, terwijl je eigenlijk wel bereid was om nog iets meer te betalen.
  • De meeste mensen hebben een voorbehoud van financiering nodig. Bij je bieding geef je aan welk deel van het bedrag je gaat financieren, en voor welk deel je eigen vermogen aanspreekt (bijvoorbeeld overwaarde, hulp van ouders of spaargeld). Hoe lager het voorbehoud van financiering is, hoe groter de kans is dat een verkoper voor jou kiest, omdat het risico dat de verkoop uiteindelijk niet doorgaat dan kleiner is. Zonder voorbehoud bieden is het allersterkste, maar doe dit alleen in overleg met jouw hypotheekadviseur.
  • Om het bod nog meer kracht bij te zetten, dien je een schrijven van de hypotheekadviseur toe te voegen, waarin staat dat hij verwacht dat jij het geboden bedrag zonder problemen kunt financieren. Ook dit zorgt ervoor dat je bij een verkoper een streepje voor hebt, en het toont aan dat je goed beslagen ten ijs komt.

Nadat je je bod hebt gedaan, breekt er een spannende tijd aan: steek een (led)kaarsje aan en duimen maar!

TIP! Zorg voor een persoonlijke noot. Sommige verkopers gaan voor de hoogste prijs en de beste voorwaarden. Maar een huis is meer dan een stapel stenen, en bevat ook een emotioneel component. Schrijf een verhaal waarin je jezelf voorstelt en waarom je het zo’n leuk huis vindt. Schets een plaatje van hoe je straks nieuwe herinneringen gaat creëren in de woning die hen zo dierbaar is. Voeg een foto toe en maak er een mooi geheel van. Dit kan net het verschil maken!

Alle stappen gevolgd, maar wil het toch niet lukken?

Je kunt altijd nog een aankoopmakelaar inschakelen. Het kan heel fijn zijn als je iemand hebt om mee te sparren, die niet emotioneel betrokken is en daardoor het hoofd koel houdt, en die dagelijks met dit proces te maken heeft. We staan voor je klaar! 

Download ons stappenplan