Terug

Kennisbank

Wat betekent meer- en minderwerk?

20 april 2023

Wat betekent meer- en minderwerk?

Wat betekent meer- en minderwerk?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning kun je vaak kiezen voor meer- en minderwerk. Meerwerk betekent extra werkzaamheden die de bouwer voor je uitvoert om de woning aan te passen aan jouw wensen. Minderwerk daarentegen houdt in dat je juist bepaalde werkzaamheden achterwege laat. Zo kun je bijvoorbeeld de badkamer casco laten opleveren. 

Meer- en minderwerk biedt dus de mogelijkheid om je nieuwbouwwoning helemaal naar eigen smaak aan te passen. Een bouwer biedt meestal een standaardlijst met mogelijkheden voor meer- en minderwerk aan. Hierop staan de werkzaamheden en de bijbehorende prijzen. Wil je iets anders dan de standaard opties? Bespreek dit dan met de bouwer en maak van tevoren afspraken over de kosten.

Als je kiest voor meerwerk is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Let daarbij op de volgende aandachtspunten:

  • Geef meer- en minderwerk op tijd door aan de bouwer. Vraag aan de projectontwikkelaar of bouwer wat de uiterlijke datum is waarop je definitieve keuzes kunt doorgeven.
  • Controleer of de prijzen van meer- en minderwerk duidelijk op de lijst staan vermeld. Accepteer geen ‘bedragen op aanvraag’ of ‘prijs nader te bepalen’.
  • De opties voor meer- en minderwerk moeten duidelijk omschreven staan in de lijst van de bouwer. Zorg dat er geen onduidelijkheid is over wat er precies geleverd wordt.
  • Let op dat de meer- en minderwerklijst met de gemaakte afspraken en bijbehorende prijzen als bijlage wordt toegevoegd aan de koop-/aannemingsovereenkomst.
  • Na oplevering van de woning is het verstandig om de meer- en minderwerklijst te controleren. Zijn alle gemaakte afspraken nagekomen?

Als je nieuwbouwwoning gebouwd wordt onder garantie en waarborg van SWK, Woningborg of Bouwgarant, valt ook het meerwerk onder deze garantie en waarborg. Let op: het meerwerk moet wel met dezelfde partij zijn overeengekomen als waarmee je de aannemingsovereenkomst hebt gesloten. SWK, Woningborg en BouwGarant staan garant voor de kwaliteit van de woning, bijvoorbeeld als de bouwer zelf zijn garantieverplichtingen niet meer kan nakomen bij een eventueel faillissement.

Heb je vragen over dit artikel? Onze nieuwbouwspecialisten staan voor je klaar!

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Als nieuwbouwspecialist staan we voor je klaar!
Lees meer over nieuwbouw
Bekijk ons aanbod nieuwbouwprojecten!
Alle projecten bekijken