Terug

Kennisbank

Hoe doe je een goed voorbereid bod?

21 maart 2023

Hoe doe je een goed voorbereid bod? | Olsthoorn Makelaars

Hoe doe je een goed voorbereid bod?

Tijdens het bezichtigen voel je waarschijnlijk al of je wilt gaan bieden op de woning of niet. Als dit het geval is, kun je nog wat aanvullende vragen stellen aan de makelaar; zijn er veel bezichtigingen ingepland? Zijn er wellicht al biedingen? En wat verwacht de makelaar er zelf van? Vraag ook of de makelaar een inschrijving gaat starten, of dat je ‘gewoon’ kunt bieden. Bij veel animo zal er hoogstwaarschijnlijk een inschrijving georganiseerd worden, waarbij je te maken hebt met veel concurrentie. Zorg ervoor dat je goed voorbereid een bod uitbrengt. 

Wat is het verschil tussen een inschrijving en bieden op de reguliere manier?

Het verschil tussen deze twee manieren van bieden, is dat je met een gewoon bod een onderhandelingstraject ingaat. In dit geval zorg je dat jouw bod qua hoogte en voorwaarden zo goed is, dat je de concurrentie nu al achter je laat en er niet later alsnog een inschrijving gestart wordt. 

Bij een inschrijving kan iedereen voor een bepaalde datum en tijdstip een eenmalig voorstel doen. Dit gebeurt doorgaans schriftelijk, per mail. Ook nu kun je je kansen vergroten ten opzichte van die van andere bieders. Bied direct het eindbedrag wat je maximaal wilt betalen. Zo hoef je nooit spijt te krijgen als je later hoort dat je er net naast zat, terwijl je eigenlijk wel bereid was om nog iets meer te betalen. In deze markt is het overigens wel aannemelijk dat je meer gaat bieden dan dat de woning ‘rekenkundig’ waard is. 

Hoe bepaal je wat voor bedrag je gaat bieden?

Twijfel je of de vraagprijs hoog of juist laag is? En weet je daardoor niet of het verstandig is om boven of onder deze prijs te bieden? Raadpleeg een aankoopmakelaar! Om een indicatie van de woningwaarde te krijgen, kun je ook het adres invullen bij de gratis waardecheck op onze site. Zo kun je goed voorbereid een bod uitbrengen. 

En hoe laat je de concurrentie nu echt achter je?

De meeste mensen hebben een voorbehoud van financiering nodig. Bij je bieding geef je aan welk deel van het bedrag je gaat financieren, en voor welk deel je eigen vermogen aanspreekt (bijvoorbeeld overwaarde, hulp van ouders of spaargeld). Hoe lager het voorbehoud van financiering is, hoe groter de kans is dat een verkoper voor jou kiest, omdat het risico dat de verkoop uiteindelijk niet doorgaat dan kleiner is. 

Zonder voorbehoud bieden is het allersterkste, maar doe dit alleen in overleg met jouw hypotheekadviseur. 

Om het bod nog meer kracht bij te zetten, kun je een document van de hypotheekadviseur toevoegen, waarin staat dat hij verwacht dat jij het geboden bedrag zonder problemen kunt financieren. Ook dit zorgt ervoor dat je bij een verkoper een streepje voor hebt, en het toont aan dat je goed beslagen ten ijs komt.

 

Wil je eens van gedachten wisselen met een deskundige aankoopmakelaar? Neem dan contact met ons op.

Corrine Juffermans
Heb je vragen of wil je eens sparren?
Liever een aankoopmakelaar inschakelen?
Neem contact met ons op
Doe alvast de gratis waardecheck voor een indicatie!
Gratis waardecheck