Terug

Post

Geldig energielabel verplicht in advertenties vastgoed

19 januari 2021

Per 1 januari 2021 is de regelgeving voor publicatie van het energielabel aangescherpt. Het wordt vanaf dan verplicht om een geldig energielabel (het label-letter) te vermelden in advertenties voor de verkoop of verhuur van vastgoed.

Dit betekent dat als het vastgoed op een commerciële site (bijvoorbeeld Funda, Facebook of de eigen makelaarswebsite) wordt aangeboden, er altijd een energielabel bij moet worden getoond. Blijft deze vermelding achterwege, dan riskeert de verkoper / verhuurder een boete.

Een verkoper / verhuurder kan dus niet meer wachten tot vlak voor het moment van overdracht bij de notaris om een (definitief) energielabel aan te vragen, maar zal dit al aan het begin van het verkoop- of verhuurproces moeten doen.

Hoe vraagt u een energielabel aan?

1. Selecteer een energieadviseur.
2. De energieadviseur komt bij u langs om de kenmerken van uw woning vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn. Hier zijn kosten aan verbonden, die ook weer afhankelijk zijn van woningtype, beschikbare documentatie en de benodigde tijd.
3. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
4. U ontvangt van de adviseur een afschrift (pdf) van het label.
5. Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is.

FAQ

Is het huidige oude energielabel (voor woningen) nog geldig in 2021 en mag dit nog gebruikt worden?
Het oude energielabel (het zogenaamde Vereenvoudigd Energielabel of VEL) voor woningen is geldig tot 10 jaar na datum afgifte. Dus een VEL afgegeven op 31 december 2020 is geldig tot 31 december 2030.
Dit label mag dus dan ook nog in advertenties worden gebruikt. nb: we hebben het hier dan over een definitief label, dus geen voorlopig label.

Is er een site om een energielabel op te zoeken?
In principe kan het label worden opgevraagd bij EP-online.

Wie krijgt de boete als het label ontbreekt?
De verplichting geldt voor degene die een object te koop of te huur aanbiedt. Dit is de gebouweigenaar. Zij zijn dan ook degene die beboet zullen worden indien het label ontbreekt.

Waar kan in terecht als ik vragen heb over het energielabel?
Neem contact op met Olsthoorn Makelaars, via 070 308 46 56. Of lees hier meer over het energielabel.