Terug

Post

Ruim een kwart van de huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen na nieuwe taxatie

16 december 2022

Uit onderzoek van Frits blijkt dat 28% van de hypotheekbezitters kan besparen op de maandlasten. Naar schatting laten Nederlanders zo'n 220 miljoen euro per jaar liggen door de hogere marktwaarde niet bij de bank te melden.

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen. Een huis dat in oktober 2021 is gekocht, is een jaar later gemiddeld meer dan 10% meer waard geworden. Een huis dat vóór 2021 is gekocht, kan zelfs al meer dan 20% in waarde zijn gestegen. 

Als je aflost op je hypotheek, dan wordt je schuld ten opzichte van de waarde van je huis lager. Als je huis tegelijkertijd in waarde stijgt, is het de moeite waard om te onderzoeken of je met een nieuwe hypotheekberekening in een lagere risicoklasse zou komen. Met een hogere taxatiewaarde kan de renteopslag van je hypotheek vaak omlaag. Afhankelijk van het renteverschil en de hypotheekschuld levert dit een besparing op van enkele tientallen tot honderden euro’s per maand.

Vraag zelf een taxatie aan

Banken passen de woningwaarde niet automatisch aan. Je moet hier zelf om vragen en je verzoek onderbouwen met een onafhankelijke waardebepaling zoals een taxatie. Daarom is dit hét moment om je woning opnieuw te laten taxeren, nu de huizenprijzen nog hoog zijn.

Maak een afspraak met een van onze taxateurs om te mogelijkheden te verkennen.

Bron: Frits