Woning verkopen? Vraag voor 1 januari 2021 een energielabel aan

Wie een woning verkoopt, is verplicht om een energielabel aan te vragen. Hierdoor weten geïnteresseerden hoe energiezuinig de woning is. Officieel hoeft het energielabel pas bij de overdracht van de woning – bij de notaris – overhandigd te worden, maar het is verstandig om de aanvraag al te doen zodra verkoop in gang gezet wordt. Een energielabel kan op dit moment nog online aangevraagd worden via deze website. Na het aanleveren van een aantal gegevens, kunt u via de website een deskundige selecteren die vervolgens uw aanvraag keurt en zijn akkoord afgeeft voor het energielabel. Dit kost gemiddeld 7,50 euro.

Na 1 januari gaat dit veranderen: de deskundige mag dan de gegevens bij de aanvraag niet meer op afstand controleren, maar moet een bezoek brengen aan de woning en zelf meten en controleren hoe energiezuinig de woning is. Hierdoor zullen de kosten gaan stijgen naar zo’n 190 euro.

Heeft u uw woning verkocht, en is de overdracht pas na 1 januari 2021? En heeft u nog geen energielabel aangevraagd? Of heeft u plannen om binnenkort uw woning te verkopen? Dan is het advies om nog vóór 1 januari 2021 een energielabel aan te vragen. Energielabels zijn en blijven namelijk tien jaar geldig, vanaf de opnamedatum. Wie dit op tijd regelt, bespaart een flink bedrag. En dat is in de aanloop naar een verhuizing toch mooi meegenomen.

Lees ook: Uw woning verkopen in zeven stappen!