Voorburg

Voorburg is een stad die min of meer naadloos over gaat in de stad Den Haag. Het kent een mooi historisch centrum, het Huygenskwartier, dat uniek is met zijn ligging aan de vliet en omringd door eeuwenoude parken.

VOORBURG DOOR DE TIJD HEEN

Al in de steentijd is het gebied van het huidige Voorburg, een oude strandwal, bewoond door mensen. Maar pas echt interessant wordt de geschiedenis van Voorburg met de komst van de Romeinen.

Het toenmalige dorp dat bewoond werd door de Cananefaten wordt de meest noordelijke stad van het Romeinse Rijk en krijgt van keizer Hadrianus stadsrechten. Vanaf dat moment heet het plaatsje Forum Hadriani. Samen met Nijmegen is het daarmee een van de twee oudste steden van Nederland. Tegen het einde van de derde eeuw werd de stad definitief verlaten door de Romeinen en raakte het in verval.

In de Middeleeuwen worden de stenen van het Romeinse stadje gebruikt om nieuwe gebouwen te bouwen. Voorburg is dan een plaats in bezit van de families Van Wassenaar en De Ligne en heeft zijn huidige naam gekregen.

De ontwikkeling van de stad Den Haag als bestuurscentrum in de late Middeleeuwen zorgt ervoor dat ook Voorburg zich kan ontwikkelen. Het wordt een plaats waar de belangrijke en rijke mensen uit Den Haag en omgeving hun buitenplaatsen hielden. Een van die belangrijke mensen is Constantijn Huygens, een Nederlandse dichter en geleerde. Hij laat het bijzondere buiten Hofwijck bouwen dat tegenwoordig nog steeds bestaat en waar nu een museum is gevestigd.

Aan het begin van de twintigste eeuw verliest Voorburg het gebied de Binckhorst aan Den Haag. Om verdere annexatie te voorkomen neemt de woningbouw in Voorburg een vlucht. De gebieden rondom een aantal buitenplaatsen worden snel volgebouwd. Tegenwoordig maakt Voorburg deel uit van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

VOORZIENINGEN EN RECREATIE

Met de naadloze overgang van Voorburg in de stad Den Haag heeft Voorburg alleen vanuit die stad al de beschikking over alle benodigde voorzieningen om er goed te kunnen wonen. Maar die voorzieningen levert Voorburg zelf ook. Het heeft echter een intieme en gezellige sfeer weten te behouden die veel mensen aanspreekt.

Wat Voorburg echter bijzonder maakt is het Huygenskwartier dat deels ook een beschermd stadsgezicht is. Men kan hier heerlijk winkelen, eten en op een terrasje zitten. Wil men wandelen dan kan dat bijvoorbeeld in het eeuwenoude park Vreugd en Rust. En aan de Vliet in het centrum kan men een bootje aanleggen en genieten van het zicht op het water.

Wilt u musea beschikken dan zijn die er ook. Voorburg heeft beroemde inwoners gekend waaronder Constantijn Huygens en zijn zoon Christiaan. En ook Spinoza heeft er gewoond. In het oude huis van de de Huygens, buitenplaats Hofwijck is een mooi museum ingericht.

OOK WONEN IN VOORBURG?

Lijkt Voorburg u een mooie plaats om te wonen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Olsthoorn Makelaars voor meer informatie over de woonmogelijkheden in Voorburg en omgeving. U kunt ook direct ons woningaanbod in Voorburg bekijken op de website.

Hebben we geen geschikt aanbod voor u? Natuurlijk kunt u ook dan contact met ons opnemen om alsnog uw droomwoning te vinden. Samen met u kunnen onze specialisten een zoekprofiel opstellen van uw woonwensen en u zo begeleiden naar uw droomwoning. Heeft u deze gevonden? Dan helpen wij u ook graag bij de aankoop van deze woning.

Plaatsinformatie
35.834

Woningen

74.223

Inwoners

0%

Koopwoningen

0%

Huurwoningen

Leeftijdsopbouw Leidschendam-Voorburg Landelijk
100%

0-14 jaar

15-24 jaar

25-44 jaar

45-64 jaar

65+ jaar

Huishoudens Samenstelling (%)

Leidschendam-Voorburg tov. Landelijk

Eenpersoons
41
36
Meerpersoons
28
29
Meerpersoons met kinderen
31
34
Werk en inkomen

Werk, inkomen en uitkeringen in Leidschendam-Voorburg tov. Landelijk

Betaald werk
0
12.9 mln.
Uitkeringen
0
1.6 mln.
Gemiddeld inkomen
0
30.000
Waarde

Gemiddelde WOZ-waarde in Leidschendam-Voorburg tov. Landelijk

€ 0
€ 206.000
Bron: CBS
Kaart
1/1
Aanbod
Openbaar vervoer
Voorzieningen
Scholen
Woningen in Voorburg

Er is 1 koopwoning gevonden in Voorburg

Verkochte en verhuurde woningen in Voorburg

Er zijn 2 verkochte koopwoningen gevonden in