Schipluiden

Schipluiden is de kleinste woonkern binnen de gemeente Midden Delfland waar ook Den Hoorn, een klein dorpje tegen Delft aan, toe behoort. Door de ligging iets verder van Delft heeft het een nog landelijker en dorpser karakter.

SCHIPLUIDEN DOOR DE TIJD HEEN

De vloedkreek Sciplede heeft Schipluiden waarschijnlijk haar naam gegeven. We horen die voor het eerst in de elfde eeuw. Al eeuwenlang daarvoor echter is deze plek bewoond geweest. Net als vele andere plaatsen in de omgeving gaat de bewoning hier terug tot in de Steentijd. De mensen bewoonden hier toen een duin waar ze vee hielden en landbouw bedreven.

Het huidige Schipluiden is ontstaan in de Middeleeuwen door de samenvoeging van een aantal heerlijkheden. Halverwege de zestiende eeuw stonden er ongeveer veertig huizen. Door een brand brandde een groot deel hiervan af, maar dit werd snel weer opgebouwd en het dorp groeide verder.

In de achttiende eeuw is naast de landbouw ook de scheepvaart een belangrijke bron van inkomsten voor de Schipluidenaren. Tuingrond, mest, aardappelen en veevoer zijn goederen die zij veel vervoeren. Schipluiden staat verder ook bekend om haar Delflandse boter.

Het dorp heeft lange tijd als bijzonderheid gehad dat er twee kastelen stonden, het Huis te Dorp en kasteel Keenenburg, die het gezicht van het dorp bepaalden. Helaas zijn beide kastelen niet bewaard gebleven. Wel is van kasteel Keenburg het zuid-westtorentje opnieuw opgebouwd op de fundamenten van de oude kasteelmuur.

Ver in de twintigste bestond Schipluiden eigenlijk nog maar uit een tweetal straten, maar door de jaren heen zijn er een aantal wijken bijgebouwd. Ook nu lopen er nog een aantal plannen en projecten voor nieuwbouw voor het dorp met zijn ongeveer 4500 inwoners.

VOORZIENINGEN EN RECREATIE

Met slechts zo’n 45oo inwoners is Schipluiden echt een klein dorp. Toch zijn hier genoeg winkels te vinden voor de dagelijkse boodschappen. Ook zijn er diverse leuke andere winkels en restaurantjes. Zelfs een restaurant met Michelinster is aanwezig: restaurant Aan de Zweth. Diverse sportvoorzieningen zijn er uiteraard ook. En voor de kinderen zijn er een aantal basisscholen. Voor de middelbare school echter moet worden uitgeweken naar bijvoorbeeld het nabije Delft.

Binnen 5 minuten ben je vanuit hartje Schipluiden op de snelweg A4. Dit betekent dat je zo in Den Haag, Delft of Rotterdam bent. Verder is de ligging van Schipluiden in het natuurgebied Midden-Delfland ideaal voor mensen die de rust zoeken of graag in de buitenlucht recreëren. Zo kan er volop gewandeld en gefietst worden, maar ook boottochtjes zijn er mogelijk.

OOK WONEN IN SCHIPLUIDEN?

Lijkt Schipluiden u een mooie plaats om te wonen? Neemt u dan vrijblijvend contact op met Olsthoorn Makelaars voor meer informatie over de woonmogelijkheden in Schipluiden en omgeving. U kunt ook direct ons woningaanbod in Schipluiden bekijken op de website.

Hebben we geen geschikt aanbod voor u? Natuurlijk kunt u ook dan contact met ons opnemen om alsnog uw droomwoning te vinden. Samen met u kunnen onze specialisten een zoekprofiel opstellen van uw woonwensen en u zo begeleiden naar uw droomwoning. Heeft u deze gevonden? Dan helpen wij u ook graag bij de aankoop van deze woning.

Plaatsinformatie
7.554

Woningen

18.873

Inwoners

71%

Koopwoningen

28%

Huurwoningen

Leeftijdsopbouw Midden-Delfland Landelijk
100%

0-14 jaar

15-24 jaar

25-44 jaar

45-64 jaar

65+ jaar

Huishoudens Samenstelling (%)

Midden-Delfland tov. Landelijk

Eenpersoons
26
36
Meerpersoons
32
29
Meerpersoons met kinderen
42
34
Werk en inkomen

Werk, inkomen en uitkeringen in Midden-Delfland tov. Landelijk

Betaald werk
14.800
12.9 mln.
Uitkeringen
840
1.6 mln.
Gemiddeld inkomen
34.000
30.000
Waarde

Gemiddelde WOZ-waarde in Midden-Delfland tov. Landelijk

€ 276.000
€ 206.000
Bron: CBS
Kaart
1/1
Aanbod
Openbaar vervoer
Voorzieningen
Scholen
Woningen in Schipluiden

Er is 1 koopwoning gevonden in Schipluiden

Aanbod per type in Schipluiden
Verkochte en verhuurde woningen in Schipluiden

Er zijn 2 verkochte koopwoningen 1 verhuurde huurwoning gevonden in